Gå til sidens hovedinnhold

Skjermer politifolk for mediene etter Gjørv-rapporten

Politifolkene som er omtalt i Gjørv-rapporten skjermes for mediene.

- Det er ikke til å stikke under en stol at dette har vært et tøft år for Nordre Buskerud politidistrikt, og det var stor spenning foran presentasjonen av 22. juli-kommisjonens rapport.

En usminket evaluering
Det sier tillitsvalgt Nils Erik Karlsen ved Nordre Buskerud politidistrikt til Nettavisen - tre dager etter at kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv presenterte en usminket evaluering av politiets innsats under terrordøgnet i fjor. Kommisjonen konkluderer blant annet med at politiet kunne vært på Utøya tidligere og at den første delen av politiaksjonen på Tyrifjorden er historien om «ressursene som ikke fant hverandre».

«Forutsettes å kunne aksjonere»
Kommisjonen skriver blant annet dette om de to polititjenestemennene som først rykket ut og tok stilling på landsiden ved Tyrifjorden mens skytingen pågikk på Utøya 650 meter unna: «To tjenestemenn godkjent for væpnede oppdrag forutsettes å kunne aksjonere mot en slik motstander».

Kommisjonen peker på at de to hadde ordre om å observere, men mener patruljen ut fra en selvstendig handleplikt skulle forsøkt å skaffe seg båt for å gå til øyeblikkelig aksjon selv.

Tjenestemennene som var på jobb og rykket ut etter melding om skyting på Utøya er anonymisert i rapporten. Noen har tidligere uttalt seg i mediene og noen av dem vitnet også under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Nå er det ingen av dem som vil snakke med mediene.

Vil ikke kommentere rapporten
- Nei, de ønsker ikke å si noe. Nå vil de konsentrere seg om jobben sin, er beskjeden fra Anne Kari Kvarving, nytilsatt kommunikasjonsrådgiver ved Nordre Buskerud politidistrikt. Hun begynte i jobben mandag og fikk en travel start ifølge med politimester Sissel Hamre.

Fornøyd med fokus
Nils Erik Karlsen, som er lokallagsleder for Politiets Fellesforbunds medlemmer i Nordre Buskerud, sier til Nettavisen at han er fornøyd med at det ikke har blitt fokus på navngitte enkeltpersoner av de som var i aksjon 22. juli.

- Det har heldigvis vært lite fokus på det, og det setter vi pris på, sier han.

Han sier folk har klart seg bra og forteller at forbund og arbeidsgiver har stått klar med HMS-tiltak.

Ønsker å legge det bak seg
- Har de opplevd kritikken i kommisjonsrapporten som urettferdig?

- De ønsker å legge dette bak seg, og det gjør de ved å jobbe videre og jobbe som vanlig. Det har vært et spesielt år, både i forhold til kommisjone og til politiets egne utredninger.

Karlsen sier han er fornøyd med at mediene har hatt fokus på systemsvikt framfor menneskelig svikt.

- Vi mener det er riktig, sier han.

Samlet alle politisjefer

Torsdag samlet politidirektør Øysten Mæland alle landets politisjefer på Radisson Blu på Gardermoen for å gjennomgå hovedpunktene i Gjørv-rapporten.

- Jeg vil drøfte og få tilslutning til hvilke tiltak som må iverksettes straks, og samtidig tydeliggjøre hva jeg forventer at hver politimester nå gjør i eget distrikt, sa Mæland før møtet.

Han understreker at selv om rapporten er tung lesning for alle som jobber i politiet, er det en stor vilje til å ta tak i utfordringene på alle nivåer.

Politimesterne fra alle landets 27 distrikter samt sjefene for politiets særorganer deltok på møtet.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken