Gå til sidens hovedinnhold

Skjerpet sikkerhet rundt Tempelhøyden

Israelske sikkerhetsstyrker skjerpet fredag sikkerheten på Tempelhøyden i Jerusalem, og nekter israelere å komme dit i helgen. Årsaken er frykt for sammenstøt.

Ifølge AP har jødiske ekstremister planlagt en større demonstrasjon på Tempelhøyden søndag, i protest mot planene om tilbaketrekking fra Gazastripen. Palestinske militante grupper på sin side truer med å bryte våpenhvileavtalen hvis demonstrasjonen gjennomføres.

Fredag ble det klart at kun muslimske menn over 40 år, samt muslimske kvinner, får lov å besøke Tempelhøyden i helgen. Stedet anses som hellig, både av muslimer og jøder.

Frykter bråk
Israelske myndigheter frykter at jødiske ekstremister vil forsøke å provosere frem et sammenstøt med palestinerne, for på den måten å sabotere den skjøre våpenhvilen og planene om tilbaketrekking.

Og frykten kan være velbegrunnet. I en uttalelse fredag gir talsmenn for en rekke militante, palestinske grupper klar melding om at de vil anse våpenhvilen for brutt hvis jødiske ekstremister likevel tar seg inn på området.

- En slik handling vil være det samme som en krigserklæring, og våpenhvilen vil bli ansett som avsluttet, heter det i en erklæring fra de palestinske gruppene, ifølge Reuters.

De palestinske gruppene understreker at de da vil gjenoppta angrepene mot israelske mål.

Talsmenn for de israelske gruppene som planla demonstrasjonene sier til Reuters at de vil gjennomføre demonstrasjonen likevel. De sier de vil gå så nærme Tempelhøyden som mulig, men understreker at det er snakk om en ikke-voldelig markering.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken