Gå til sidens hovedinnhold

- Skjuler dokumenter for Høyesterrett

Bjørn Hoens advokat, Morten Furuholmen, tror ikke engang Høyesterett har fått tilgang til alle opplysningene i Munch-saken.

I dag kom Høyesterett med den endelige beskjeden om de hemmelige dokumentene i Munch-saken: Forsvarerne får ikke innsyn i saken. En person har hjulpet politiet å få tilbake bildene. Denne personen står navngitt i dokumentene, og Høyesterett mener det ikke er så vesentlig for Munch-saken å avsløre innholdet i disse dokumentene at man vil risikere å avsløre personer og prosesser rundt tilbakeleveringen.

Forsvarerne i Munch-saken mener det mildt sagt er beklagelig at påtalemyndigheten kjenner til store deler av saken som de ikke vil dele med forsvarerne. Morten Furuholmen tror heller ikke Høyesterett har fikk tilgang til alle den skjulte informasjonen i Munch-saken da spørsmålet ble behandlet i kjæremålsutvalget.

- Det er så mye som har skjedd i denne saken som politiet enten ikke har levert, eller laget rapporter om. Vi vet at politiet har hatt flere møter med personer i miljøet som vi ikke har sett rapporter på. Jeg tror ikke Høyesterett har fått alle dokumentene heller, sier Bjørn Hoens advokat, Morten Furuholmen.

Ukjent bakgrunnsmateriale
Furuholmen påpeker at påtalemyndigheten allerede har endret sitt syn på Bjørn Hoens rolle, og det på bakgrunn av hemmeligholdt informasjon. Siden Hoen i 2005 ble pågrepet for Munch-ranet, har påtalemyndigheten jenket beskyldningene mot Hoen.

I 2005 mente politiet at Hoen var en av hovedpersonene bak Munch-ranet, og at han på det tidspunktet hadde kontroll med bildene. I dag mener de at han ikke visste hvor bildene forsvant etter september 2004, og at han bare var en "tilrettelegger" i Munch-ranet.

- Disse dokumentene kunne vi brukt til å stille nye spørsmål ved saken. Jeg ønsker selvfølgelig å få innsyn i dette for å kunne forsvare min klient på min måte, sier Furuholmen.

Vil forfølge saken i retten
Petter Rosenvinges advokat, Sverre Næss, mener det alltid vil ligge en skygge over Munch-saken så lenge politiet holder tilbake deler av sakskomplekset.

- Jeg er redd for at vi ikke får en riktig dom. Lagmannsretten har sagt at dokumentene kan få betydning for saken. Det vil derfor alltid ligge en skygge over denne saken, sier Næss til Nettavisen.

Næss sier at det også kan bli aktuelt å ta saken videre til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Nå må vi forfølge saken gjennom eksaminasjon i ankesaken, og når vi har et svar på hvordan det går, så er det mulig å gå videre med saken til Strasbourg, sier advokaten.

Han mener det er to mulige grunner til at dokumentene forblir hemmelige.

- Det ene er at det er et prinsipp, og det andre er at jeg tror det ligger ting i dokumentene som man nødig vil skal frem for offentligheten, sier Næss.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren