Gå til sidens hovedinnhold

Skoene United-floppen aldri klarte å fylle

- Det krevdes noe helt spesielt, sier 24-åringen.

I januar 2009 var Zoran Tosic på plass som Manchester United-spiller. Den da 21 år gamle serberen var regnet som et stort talent og det engelske laget punget ut for å sikre vingen.

Det ble spekulert i at United måtte legge ut en pakkepris på rundt 16 millioner pund for å sikre seg Tosic og landsmannen Adam Lajic fra Partizan i Beograd.

Debuten til Tosic kom allerede 20. januar. I FA-cupmøtet med Tottenham ble serberen byttet inn for Cristiano Ronaldo i det 72. minutt. Tre dager senere debuterte han også i ligaen.

Mye Ronaldo-snakk
Manchester Uniteds mektige manager, Sir Alex Ferguson, hadde stor tro på sin nye kantspiller og sammenligningene med Ronaldo lot ikke vente på seg i de kulørte avisene.

- Zoran må se på det Ronaldo har oppnådd. Vi vil gjerne at alle våre unggutter skal ende opp som ham, men spillerne må vise ambition og sult på veien mot suksess, sa skotten.

- Det er imidlertid en stor forskjell her. Ronaldo er en fantastisk dribler, mens Zoran er en mer «rett på mål»-type. Men uansett bør han ha et mål om å nå toppen, sa Ferguson.

Sommeren 2009 skjedde det imidlertid store omveltninger på Old Trafford. Cristiano Ronaldo ble solgt for en gigantsum til Real Madrid. Dermed økte presset fort på unge Tosic.

- Han forlater oss og vil fortsette å være verdens beste spiller i Real Madrid. Cristiano var den beste spilleren her og det kreves noe helt spesielt for å erstatte ham, sa Tosic i et intervju.

- Denne sommeren blir helt spesiell for meg. Jeg må vise meg fram og vise at jeg kan gripe sjansen. Jeg ønsker å få et gjennombrudd i denne klubben, sa kantspilleren videre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ville ikke ha meg
Den sommeren scoret Tosic sitt første mål for United i en treningskamp mot kinesiske Hangzhou Greentown, men dette var også noe av det siste fansen fikk se til serberen.

Han kom nemlig aldri på banen i løpet av høsten 2009 og da vinteren kom ble han sendt på lån til tyske Köln. Der ble han ut 2009/10-sesongen og fikk med seg 13 kamper og fem mål.

Da han returnerte fra lånet i Tyskland kom russiske CSKA Moskva på banen. Russerne la rundt åtte millioner pund på bordet og United takket og bukket. Eventyret i England var over.

I ettertid hevdet Tosic at han aldri fikk sjansen han hadde ønsket seg i Premier League-klubben og at han derfor var meget fornøyd da CSKA kom med en vei bort fra benketilværelsen.

- Jeg var allerede 23 år, men Manchester United ga meg ikke sjansen til å bevise hvor god jeg var. Jeg er en idrettsmann, jeg har ambisjoner, og vil være på banen, ikke på benken, sa han.

- Hvordan kan jeg bli en klassespiller ved å sitte på benken i to år? De kunne ha lånt meg ut en sesong til, men Manchester United ville ikke ha meg. Derfor solgte de meg, sa serberen.

Landsmann Adam Lajic, som også ble sett på som et meget stort talent, led en litt annen skjebne som Tosic. Hans overgang til United ble aldri noe av og i 2010 gikk han til Fiorentina.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ansikt til ansikt
Siden ankomst Moskva har Tosic fått mer av den spilletiden han så kjært ønsket seg. I løpet av den første sesongen i russisk fotball ble det totalt 30 kamper og sju mål for kantspilleren.

Den påfølgende sesongen var serberen fast inventar på laget og i 2011/12 fikk han med seg 32 kamper og scoret ved tre anledninger. CSKA endte på andreplass i ligaen.

Tosic har også vært på banen for CSKA i Champions League denne sesongen. Russerne gikk videre fra en gruppe med Inter, Trabzonspor og Lille. Laget tok åtte poeng på seks kamper.

Serberen var på banen i fire av gruppekampene. Han spilte også i den første åttendedelsfinalen mot Real Madrid, en kamp som endte 1-1 etter en sen utligning fra CSKAs Pontus Wernblom.

Onsdag er det duket for den avgjørende kampen mellom de to lagene. Og om han får spille, vil Tosic igjen stå ansikt til ansikt med mannen han aldri klarte å fylle skoene til, Cristiano Ronaldo.

Portugiseren har som kjent også blitt en massiv suksess i den spanske storklubben og denne sesongen har han banket inn vanvittige 40 mål. Ronaldo scoret også Reals mål i det første møtet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Finnes ikke mirakler
CSKA-trener Leonid Slutsky har i forkant av møtet på ærverdige Santiago Bernabeu prøvd å dempe presset på sine gutter ved å uttale at det må et mirakel til for at CSKA skal gå videre.

Laglederen har for så vidt også et poeng. José Mourinhos klubb har så langt levert en kjempesesong og leder ligaen klart foran Barcelona. Real er også blant favorittene i Champions League.

Mourinho nekter likevel å ta lett på oppgaven. Portugiseren minnte tirsdag journalistene på at alt kan skje i fotball.

- Det finnes ikke mirakler i fotball, bare uventede resultater. Om CSKA skal gå videre må de enten spille veldig bra, eller så må Real spille veldig dårlig. Men jeg tror vi vinner, sa Mourinho.

- Men ingenting er avgjort. 1-1 i Moskva gjør dette til en vanskelig kamp. Begge lag kan vinne oppgjøret så vi har forberedt oss godt og tar ikke lett på oppgaven, sa portugiseren.

Skulle Real Madrid mot alle odds ryke ut av turneringen allerede i åttendedelsfinalen, vil det selvsagt bli kjeft å få for Mourinho. Treneren er likevel ikke bekymret.

- Denne kampen vil uansett ikke avgjøre min skjebne i Real Madrid, avsluttet treneren.

Kilder: UEFA.com, The Sun, The Mirror, Dalje, Telegraph, The Guardian, Wikipedia.

Følg Champions League-kampene i Nettavisens livesenter

Kommentarer til denne saken