Gå til sidens hovedinnhold

Skokaster angrer ingenting

Mannen som aldri traff George W. Bush med sine sko, har forklart seg i retten.

Noen unnskyldning kom det ikke fra Muntazer al-Zaidi, journalisten som selv ble en del av nyhetsbildet den 14. desember 2008. På en pressekonferanse kastet han begge sine sko mot den tidligere amerikanske presidenten. Da rettssaken mot han begynte, sa tiltalte at han bare prøvde å gjenoppbygge Iraks stolthet, melder Sky News.

Ydmykelse
- Det var ydmykelsen Irak har blitt utsatt for på grunn av USAs okkupasjon og drap på uskyldige mennesker, som fikk meg til å gjøre dette, sa al-Zaidi i sitt forsvar foran tre dommere.

Han betegner ikke skoene som våpen, og de er heller ikke bevismateriale i saken. Dette fordi skoene ble skåret opp og sjekket for eksplosiver i etterkant av opptrinnet i desember.

Ifølge forsvarer Dhiya al-Saadi, forsøkte ikke al-Zaidi å drepe Bush, men han uttrykte bare sin meningen. De regner med at skokasteren blir løslatt.

- Torturert
Allerede før denne episoden var skokasting ansett som en alvorlig fornærmelse i den arabiske verden.

Dette er første gang skokasteren viser seg offentlig etter at han ble arrestert. Under rettsaken har Muntazer al-Zaidi også fremsatt påstander om at han har blitt torturert under sin tid i forvaring, inkludert spark, slag og elektriske sjokk. Den irakiske regjeringen har avvist disse påstandene.

Idet al-Zaidi kastet sine sko mot presidenten, ropte han på arabisk:

«Dette er ditt avskjedskyss, din hund! Dette er fra enker, de foreldreløse og de som ble drept i Irak.»

Ingen av skoene traff Bush, som dukket begge gangene, og al-Zaidi ble raskt tatt hånd om av sikkerhetsvakter på stedet.

Angrep på en utenlandsk statsleder i Irak har en maksimumsstraff på 15 års fengsel.

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken