Julen nærmer seg og med den skolens tradisjonsrike førjul-gudstjenester.

Noen dager i forveien må foreldre svare skriftlig på om deres barn skal delta på gudstjenesten eller bruke tiden «alternativt».

Advokat Jon Wessel-Aas mener det er på høy tid å avskaffe hele skolejulegudstjenesten.

- Forkynnelse

- En gudstjeneste er forkynnelse. De årlige julegudstjenestene innebærer å snike barn inn i kirken, sier Wessel-Aas, som ønsker en saklig debatt om dette velkommen.

- Hvorfor skal det skje i skoletiden i den offentlige skolen, når vi har religionsfrihet, spør advokaten.

- Oppleves ikke som frivillig

Han mener at dette rettslig sett kan være problematisk – og spør hvor «frivillig» ordningen er:

- Det er ikke slik at politiet tvinger deg inni kriken, men hvis du er ikke-troende eller tilhører en annen religion, hvor frivillig opplever barna – og foreldrene – at det er å «stå utenfor»? Dessuten – min erfaring er at alternativene er nokså tomme for innhold, påpeker han.

- Dessuten – gudstjenestene kan bli problematiske for de barn som ikke tør å si fra, som vil være et «mindretall» på de skoler det er aktuelt, og dette mener jeg de skal få slippe.

- Privatsak

Poenget til Wessel-Aas er klinkende klart:

- Ditt livssyn er en privatsak, ikke noe du skal måtte gjøre rede for, verken som barn eller voksen. Det er opp til hver og en å velge synagoge, moské, kirke eller å la være.

Advokaten er for faget RLE – som gir innsikt i alle religioner.

- Det er klart kirken er begeistret for denne muligheten til å forkynne sin religion, underbygget av at dette er en del av «den norske kulturarv», men det betyr slett ikke at det er greit.

HTML EMBED

- Berører kirke-stat

Selv har Wessel-Aas tre barn som har måttet ta stilling til gudstjeneste eller ei i skoletiden.

- De har fått velge selv, og har valgt begge deler, men jeg har ikke ridd mine prinsipper overfor dem. Det ville være helt galt. Jeg anser dem også som såpass ressurssterke og godt forankret blant sine venner, slik at dette ikke har vært noe problem. Den større diskusjonen rundt dette er forholdet mellom kirke og stat, og her har vi flere runder å gå, sier han.

- Noen julesanger er ok

- Hva med julesanger i skoletiden i desember?

- Jeg er ikke fanatiker og har ikke noe imot dette, innenfor rimelighetens grenser. Vi skal ikke fornekte vår kulturhistorie, som kristendommen er en del av, men sørge for at kristendommen i Den norske skolen ikke dominerende og forkynnende, sier han.

- Menighetenes jobb

- Hvor langt frem i tid tror du det er til du får det slik du ønsker, ingen julegudstjenester i skoletiden?

- Jeg tror ikke det er så lenge til. Det er menigheter landet rundt som bør ta seg av dette, ikke den offentlige skolen, avslutter Wessel-Aas.