OLs konge
Ole Einar Bjørndalen passerte Bjørn Dæhlie og ble tidenes vinterolympier da han vant både sprinten og blandet stafett i Sotsji. Dessuten fikk han flest stemmer da OL-deltakerne valgte sine representanter i IOK de neste åtte årene. Dermed tok 40-åringen plass blant Norges mest innflytelsesrike idrettsledere, før han avsluttet OL-karrieren som norsk flaggbærer.

OLs dronning
Darja Domratsjeva tok også tre gull, men tronen tilhørte Marit Bjørgen. Med sørgebånd for lagvenninnens bror vant hun Norges første gull i Sotsji med seier i skiathlon. Da hun vant Norges 11. og siste gull med seier på tremila, tok hun steget opp som tidenes mestvinnende kvinne i olympiske vinterleker.

OLs markering
IOK fulgte sitt regelverk og sa nei til dem som ba om sorgmarkeringer under OL-øvelser, men lag som tok seg til rette skapte noen av lekenes mest rørende øyeblikk. Norske langrennsjenter gikk med sørgebånd for Astrid Uhrenholdt Jacobsens døde bror, mens Ukrainas skiskytterjenter på pressekonferansen etter stafettgullet avholdt ett minutts stillhet for voldsofrene i hjemlandet.

OLs allestedsnærværende
Fristilpioneren Sarah Burke var på alles lepper i ekstremparken i Roza Khutor. Etter lekene viste det seg at hun hadde vært under skiene og brettene også. Canadas trener røpet at han strødde hennes aske i halfpipen før OL. Burke døde i 2012 etter å ha jobbet utrettelig for å få nye øvelser med i OL. Utøverne fikk ikke lov til å hedre henne med et klistremerke på hjelmene, men «alle» takket henne etter sine øvelser.

OLs transaksjon
I begynnelsen av OL beklaget russerne seg da russiskfødte Anastasiya Kuzmina og Iouri Podladtchikov tok gull for Slovakia og Sveits, men de fikk igjen for nasjonsbyttene med renter da sørkoreanske Viktor Ahn (tre gull i skøyter kortbane) og amerikanske Vic Wild (to gull i snowboard) vant nesten halvparten av gullene som gjorde Russland til beste nasjon i sitt eget OL.

OLs marginer
15 centimeter skilte mellom OL-gull og tidenes fadese da Emil Hegle Svendsen skled jublende over mål på fellesstarten mens Martin Fourcade kastet fram skotuppen rett bak ham. Noen dager senere skilte få millimeter mellom stafettgull og medaljemissen han aldri vil få glemme, denne gang i norsk disfavør da Svendsen bommet fire ganger på lekenes siste skyting.

OLs spåmann
Toppidrettssjef Tore Øvrebø fikk mye kritikk da han i oktober sa at målet i Sotsji-OL var 26 medaljer og nektet å spesifisere hvor mange av dem som skulle være i gull. Han sa bare at han ville ha Norge blant de tre beste på medaljeoversikten. Det endte med 26 medaljer, og 11 gull gjorde Norge til nest beste nasjon bak Russland. Ikke verst all den tid Aksel Lund Svindal og Petter Northug, lagets to største navn, ikke tok en eneste medalje.

OLs suksessformel
Krystallisert H2O er fortsatt ingrediensen som må til for å skape norsk idrettssuksess. Alle 26 medaljer i Sotsji-OL ble vunnet i de 60 øvelsene som avvikles på snø, ingen i de 38 øvelsene på is. Norges medaljefangst ville trolig slått alle rekorder om de norske hadde vært bedre til å smøre ski når det er så mildt at snøen smelter.

OLs comeback
Ett år etter at han lå på sykehus med ødelagt korsbånd dominerte Kjetil Jansrud fartsøvelsene i alpint og tok gull i super-G og bronse i utfor. 19-årige Henrik Kristoffersens comeback gikk fortere. Han var langt nede etter første omgang i slalåm, men med super kjøring i en omstridt finaleløype kjørte han seg opp fra 15.-plass til bronse.

OLs taktskifte
Jørgen Graabak var ikke god nok for det norske laget i OLs første kombinertkonkurranse. I den neste ordnet han Norges første OL-gull i øvelsen på 16 år. To dager senere vant han spurten i lagkonkurransen og sikret det neste.

OLs fasteste uttrykk
Heidi Weng sjarmerte de fleste da hun «bøyde seg i hatten» for Sveriges stafettjenter. Dermed innførte hun også uttrykket som gikk igjen da beundring for norske langrennsprestasjoner skulle uttrykkes i resten av lekene. Men var det ikke «ta av seg støvet» hun mente?

OLs hemmelige våpen
Vladimir Putin var høyt og lavt under prestisjelekene på hjemmebane, og bidro etter enkeltes mening direkte til Russlands seier på medaljeoversikten. For mange var det vanskelig å forstå at Adelina Sotnikova fikk seieren i kunstløp foran Kim Yu-na, men en sørkoreansk avis forklarte det med «hjemmedømming med Putin-tillegg».

OLs allsidigste
Jorien ter Mors ville vært selvskreven om Nederland hadde Egebergs Ærespris. I løpet av to timer og 17 minutter var hun OL-deltaker i to idretter, og hun vant to gull i sin nest beste sport. Kortbaneskøyteløperen hadde ikke marginene på sin side i favorittidretten, men hun vant både 1500 meter og lagtempo i lengdeløp. Dessuten bar hun Nederlands flagg under OL-innmarsjen.

OLs rødeste øyne
NBC betalte 775 millioner dollar (4,7 milliarder kroner) for de amerikanske TV-rettighetene til Sotsji-OL, 61,5 prosent av de totale rettighetsinntektene. Den største saken TV-nettverket fikk ut av lekene var at nyhetsankeret Bob Costas pådro seg en øyeinfeksjon som gjorde at det måtte settes inn reserve for ham flere kvelder.

OLs interiørarkitekter
Nederland tapetserte seierspallen i fire skøyteøvelser, vant åtte av 12 og tok 23 av 32 mulige medaljer i skøytehallen. Treskolandets skøyteløpere, med Ireen Wüst og Sven Kramer i spissen, slo alene vintersportsstormakten Tyskland på medaljestatistikken i Sotsji-OL. (©NTB)