Gå til sidens hovedinnhold

Skrekktabellen som kan bli ditt mareritt

Tåler du flere flere titusener i økte renteutgifter? Se hvordan dine utgifter kan eksplodere.

Svært mange boliglånskunder må belage seg på at de månedlige renteutgiftene vil stige med flere tusen kroner per måned i løpet av halvannet år. Norges Banks egne prognoser tilsier tre renteøkninger i år og hele fem neste år. Med utgangspunkt i et hopp på 0,25 prosentpoeng per gang betyr det at renten skal opp cirka to prosentpoeng innen utgangen av 2012.

Sentralbanksjef Øystein Olsen er i likhet med forgjengeren Svein Gjedren svært bekymret over nordmenns boliggjeld.

Risikabelt
På Finansnæringens dag tirsdag 12 april ga han klart uttrykk for bekymringen sin.

- Gjeldsbelastningen blant husholdningene er nå høyere enn før bankkrisen. Det er langt flere husholdninger enn tidligere som har svært høy gjeldsbelastning. De er mange nok til å skape negative ringvirkninger i økonomien dersom de brått skulle forandre sin adferd, sa Olsen.

Seks til syv prosent rente
Han mener i likhet med forgjengeren Svein Gjedrem at nordmenn bør forberede seg på et normalt rentenivå på seks til syv prosent, ikke tre til fire som i dag.

I tabellen nederst ser du hva kommende renteøkninger for din økonomi.

Tabellen viser deg hva dine årlige renteutgifter vil stige med etter at vi har tatt hensyn til skattefradraget (du får trukket fra 28 prosent av det du betaler i renter direkte på skatten).

Spar penger med NA24:
MittOppdrag.no: Finn ledige håndverkere
Bileier.no: Gjør verkstedjobben billigere

Flere tusen kroner per måned
Som vi ser betyr en renteoppgang på to prosentpoeng 36.000 kroner i økte utgifter etter skatt per år for et lån på 2,5 millioner kroner. For et lån på fem millioner kroner er utgiftsøkningen 72.000 kroner.

Dersom Olsen har rett i at normalt rentenivå skal ligge på seks til syv prosent blir tallene stygge.

Øker renten med fire prosent stiger renteutgiftene for lånet på 2,5 millioner med 72.000 kroner årlig. For et lån på fem millioner kroner øker rentekostnaden med 144.000 kroner. Det siste gir en månedlig ekstraregning på 12.000 kroner - etter skatt.

Flere er usikre
En fersk undersøkelse utført av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at nordmenn flest ikke bekymrer seg.

Undersøkelsen viser at 61 prosent er helt eller delvis enig i at de godt tåler en renteøkning på 2 prosentenheter. Tilsvarende andel i fjorårets undersøkelse var 65 prosent.

46 prosenter helt eller delvis enig i at de godt tåler en renteøkning på 4 prosentenheter. Tilsvarende andel i fjorårets undersøkelse var 48 prosent.

- Resultatene er noe overraskende tatt i betraktning bedringen i arbeidsmarkedet siste året og at folk har fått en betydelig reallønnsvekst siste år. På den annen side er gjeldsnivået i husholdningene nå høyere enn noen gang tidligere og den forventede renteøkningen har rykket nærmere. Det kan medføre at flere enn før har sjekket hva de kan tåle av renteøkninger. Det er viktig at folk er forberedt på renteøkningene som vi nå står foran, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i FNO.

Nordmenn gambler
Direktør Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank mener nordmenn gambler med boliglånet.

- Fokus Banks egne undersøkelser viser at fem av ti nordmenn ikke frykter høyere rente til tross for prognosene. Vårt poeng er at mange nordmenn elsker å gamble med boliglånet fordi de velger flytende rente i stedet for fastrente. Mitt inntrykk er at norske boliglånskunder kanskje er i overkant ubekymret for framtiden, sier Haftorn Iversen til NA24.Har du husket EU-kontroll? Bli varslet her!

Kommentarer til denne saken