Gå til sidens hovedinnhold

Skremmende mange feite

Siden 1997 har andelen overvektige menn i Østfold økt med 50 prosent.

I 1997 gjennomførte Folkehelseprogrammet i Østfold en undersøkelse som viste at i aldersgruppen 15 – 79 år hadde syv prosent av mennene en kroppsmasse-indeks på over 30. Kroppsmasseindeks på over 30 betegnes i fagmiljøene som alvorlig overvekt.

- Når vi i fjor gjennomførte en tilsvarende undersøkelse, hadde vi regnet med en viss økning i denne gruppen. Men at veksten skulle være på over 50 prosent hadde vi aldri trodd. Andelen overvektige menn er nå på 11 prosent, sier lederen av Folkehelseprogrammet i Østfold Arvid Wangberg i en pressemelding..

Det er i undersøkelsen Østfoldhelsa 2004 at de alarmerende resultatene kommer frem.

Kvinner

- Også blant kvinner ser vi en økning. Der har andelen med alvorlig overvekt økt fra syv til ni prosent fra 1997. Denne utviklingen kan føre til en økning i livsstilssykdommer for begge kjønn, slik som diabetes II, hjerteinfarkt, kreft og lignende, sier Wangberg.

Aller tykkest er menn i aldersgruppen 25 – 44 år. Der kan hver syvende østfolding betegnes som så overvektig at det er alvorlig.

«Fem om dagen»

Østfoldhelsa 2004 viser også at bare åtte prosent av innbyggerne i Østfold følger oppfordringen om å spise «fem om dagen». Kvinnene er flinkest til å spise frukt og grønnsaker, mens de yngste slurver mest. 10 prosent av kvinnene spiser «fem om dagen», mot bare seks prosent av mennene.

Østfoldinger med høyere utdanning spiser langt sunnere enn de med kun grunnskole eller videregående skole, mens de gifte eller samboende ser ut til å legge mer grønt på tallerkenen enn de single.

Undersøkelsen viser også at en stor del av østfoldingene trives best i sofakroken: Hele 20 prosent oppga at de for det meste sitter stille i fritiden.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken