- Dette minner om jødeparagrafen som engang var i Grunnloven. Der er skremmende at Frp kan innta en slik holdning, sier stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal (KrF) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Tøvete og useriøst
Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, er sjokkert over sammenlikningen og kaller den tøvete og useriøs.

- Jeg hadde forventet høyere saklighetsnivå fra KrFs side. Allerede i dag skiller det norske innvandringssystemet geografisk, blant annet i visumpolitikken. I tillegg tas det innvadringspolitiske hensyn. Det nye fra vår side nå er at vi bruker det samme prinsippet overfor familiegjenforening og kvoteflyktninger. Danmark og Storbritannia er blant mange land som også tenker slik, sier Amundsen ifølge ANB.

Bjørg Tørresdal sier Norge i moderne tid alltid har tatt imot forfulgte uansett etnisk opprinnelise eller hudfarge.

- Alle grupper er like mye verdt. Jeg reagerer derfor sterkt når Frp nå spesielt peker på innvandrere fra Irak og Somalia som vanskelige tilfeller, sier KrF-representanten fra Rogaland.

Ny utledningslov
Stortinget behandler nå regjeringens forslag til ny utlendingslov. Her kommer Frp med mange egne forslag for å hindre såkalte lykkejegere adgang til Norge. Frp mener blant annet at det er «et klart behov for å føre en differensiert innvandringspolitikk ut fra opprinnelsesland og integreringsutfordringer innvandrere fra de aktuelle landene erfaringsmessig representerer».

I årene mellom 1814 og 1851 het det i Grunnloven at jøder eller jesuitter ikke hadde adgang til riket. Også under andre verdenskrig gjeninnførte Vidkun Quisling jødeparagrafen, som endelig ble fjernet i 1945.

- Dette er en skamplett på Norges historie. Takket være aktiv innsats fra blant andre Henrik Wergeland ble paragrafen til slutt fjernet, sier Tørresdal.

På kollisjonskurs
Tørresdal mener dagens Frp-politikk minner mye om jødeparagrafen, siden partiet vil holde ute mennesker fra spesielle land og i tillegg legger vekt på om de er analfabeter eller ikke.

- Dette er en linje som på flere punkter strider mot menneskerettigheter og internasjonale avtaler. Frp er på kollisjonskurs med FN. Partiet klarer heller ikke å skille mellom ordinær innvandring og arbeidsinnvandring. Det skulle ha tatt seg ut om Sverige under siste verdenskrig ikke hadde villet ta imot norske flyktninger, sier Tørresdal.