Gå til sidens hovedinnhold

- Skremt til taushet

De ansatte blir skremt til taushet i frykt for å miste karrieren, mener generalmajor Tor A. Sandli.

Fredag legger Natos operative enhet ned etter mer enn femti års tilstedeværelse. Tor A. Sandli er dermed den siste norske Nato-sjefen og går av med pensjon i slutten av uken. I et intervju med TV 2 Nyhetene sier han at ansatte i Forsvaret blir skremt til taushet i frykt for at det skal gå ut over den videre karrieren.

Krav på å få vite
- Det norske folk, skattebetalerne har krav på å få vite hva de militære mener. Og det er ikke illojalitet, men saklig diskusjon og meninger. Det er ikke formell munnkurv, men i praktisk så arter det seg slik.

- Man skal være veldig forsiktig og man blir fort tatt i skole. Kanskje litt misforstått av ens egne foresatte hvis man uttaler seg friskt. Og det er en kultur som jeg ikke synes er riktig. Tvert om, jeg verdsetter at folk uttaler seg. Mange snakker om takhøyde, men vi må også praktisere takhøyde, sier Sandli, som er sjef ved Natos luftoperasjonssenter på Reitan til TV 2 Nyhetene.

Se innslaget på TV 2 Sumo.

Må stykre det nasjonale forsvaret
Sandli er kritisk også til Forsvarets iver etter kun å delta i internasjonale oppdrag fremfor å styrke det nasjonale forsvaret.

- Jeg ville lagt mindre vekt på utenlandsoperasjonene,og større vekt på det egoistiske, nasjonale forsvaret. Det vil si at vi må ha land-, sjø- og luftstyrker som er skreddersydd for situasjonen i Norges nærområde, sier han.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?