Gå til sidens hovedinnhold

- Skremte nordmenn går glipp av storgevinst

Mye taler for at du bør ta pengene ut av banken.

Sparing i aksjefond er i vinden. Og avkastningen ligger skyhøyt over de beste høyrentekontoene. Det viser tall fra Finansportalen og Nordnet.

Avkastningen i fjor på de beste aksjefondene lå på mellom 20 og 31 prosent. Til sammenligning ligger de beste høyrentekontoene på mellom 3,5 og 4,3 prosent. Det viser Nettavisen NA24s oversikt basert Finansportalen.no (se tabell nederst i saken).

7 til 12 prosent hittil i år
Året vi er inne i ser ut til å bli nok et ekstremt godt år for å putte pengene i aksjefond. Bare hittil i år har de beste aksjefondene oppnådd en avkastning på mellom syv og 12 prosent (se tabellen).

Og optimismen blant fondssparerne når nye høyder i januar og det lastes opp med aksjefond, viser statistikk fra Nordnet.

- I hele 2012 var det høyrenteobligasjoner som stod på handlelisten til fondssparerne, noe som viste seg å være et klokt valg, sier spareøkonom i Nordnet Sissel Olsvik Vammervold til Nettavisen NA24.

Oppnådde 10 til 15 prosent i 2012
De aller fleste høyrentefond ga i 2012 en avkastning mellom 10-15 prosent.

- I løpet av høsten var det likevel tendenser til at aksjefond kom mer og mer på agendaen og i januar gikk 76 prosent av pengene inn i aksjefond. Fondssparerne har vært skeptiske til aksjefond over lengre tid og festet ikke lit til aksjemarkedet i 2012 til tross for en oppgang på Oslo Børs på 15 prosent. Nå ser det imidlertid ut som vi kan si at fondssparerne har befestet troen på aksjemarkedet igjen, sier Olsvik Vammervold.

Norske fondskunder mer kunnskapsrike
De billige indeksfondene har blitt en naturlig del av fondssparerens portefølje og spareøkonomen er fornøyd med at de private sparerne blir mer og mer profesjonelle i sin porteføljebygging.

- For noen år tilbake hadde småsparerne pengene enten i aksjefond med relativt høy risiko, eller på bankkonto. Nå ser vi at en typisk spareportefølje blant sparerne i Nordnet består av både pengemarkedsfond, obligasjonsfond, høyrentefond, indeksfond og aktivt forvaltede fond og da er man godt rustet for markedets svingninger, sier spareøkonomen.

Gamle spøkelser
Ifølge Olsvik Vammervold har kunnskapen om sparing økt og kunder forstår nå aksjemarkedet svinger og dermed tilpasser sparingen sin til den risikoen man tåler og får avkastningsmuligheter deretter.

- Dessverre er det mange sparere som fortsatt er skremt over de siste års svingninger og dermed fremdeles holder seg til sparekontoen. Med dagens lave renter er det svært lite å hente i sparing i bank og det er nok også grunnen til at høyrentefondene ble så populære i fjor. Når vi attpåtil vet at folk faktisk ikke shopper rundt etter den beste innskuddsrenten og har mye penger på vanlig brukskonto, kan vi si at renteavkastningen på sparepengene til den jevne nordmann er gjenstand for kraftig forbedringspotensial, sier hun.

Hun ser imidlertid en stigende trend med kjøp av aksjefond siden vi tidlighøsten 2012, etter at de private sparerne tok beina på nakken våren og sommeren 2012.

- Ikke bli for grådig
Hun minner om at det er lett å bli for grådig når man skal flytte pengene over fra bank til fond.

- Mange nordmenn tenker at dersom pengene ikke skal stå på konto, så skal de gi utrolig mye mer avkastning enn man kan få i bank og mange har nok urealistiske forventninger til aksjefond over tid. Man vil gjerne ha 20 prosnet i året og er skuffet når fondet bare gir åtte eller ni prosent. Dermed velger man fond med høyere risiko og blir således skremt når markedet svinger ned. Det blir en ond sirkel som bare kunnskap og erfaring kan hjelpe en ut av, sier Olsvik Vammervold.

Hun viser til at eksperter tror på et godt år for aksjemarkedet i 2013.

- Men ikke alle problemer i Europa og verden for øvrig er løst og vi skal regne med svingninger i år også. En portefølje som inneholder både brede aksjefond, både vanlige fond og indeksfond, samt balansert med pengemarkedsfond, obligasjonsfond og høyrentefond er veien å gå for de fleste. Dess lengre sparehorisont man har, dess mer aksjefond kan man ha i sparingen, sier hun.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken