Gå til sidens hovedinnhold

Skrev seg til 50.000 kroner

Carl Frode Tiller ble mandag tildelt Mads Viel Nygaards legat for sitt forfatterskap i et godt år for Aschehoug.

(SIDE2): I en vårliste preget av flere utenlandske utgivelser, som tradisjonen tro er, kunne Aschehoug forlag også by på en rekke norske bidrag til litteraturen denne våren.

Obs på farene
- 2007 har vært et godt år både innen litteratur og allmenfeltet for Aschehoug, sa forlagsdirektøren William Nygaard i sin oppsummering. Nygaard, som i sin tid var motstander mot store deler av den nye bokavtalen, mente at man nå ser hva avtalen gjør med bokfaget. Blant annet mente han at Forfatterforeningens engstelse for bredden i tilbudet var reell.

- Det er viktig at de litterære ordningene vi fremdeles har ikke forvitrer, sa han.

Spesielt har den nye avtalen gått utover den type litteratur som ikke åpenbart er umiddelbare selgere. Men kvalitet selger også.

Tillers metode
Carl Frode Tiller skaffet både seg selv og Aschehoug mye heder i fjor for sin roman «Innsirkling». Han fikk Brageprisen og han ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris, sammen med en annen forfatter på forlaget, Merethe Lindstrøm.

Det fikk han Mads Viel Nygaards legat for på 50.000 kroner. Også Iselin B. Alvestad som skriver Alanya-serien fikk debutantstipendet på 25.000.

Forlagsdirektør Nygaard mente imidlertid at norske forlag fremdeles holdt på en stor bredde, noe vårlisten kunne vitne om.

Hagerup og Roth
Store navn som Philip Roth, Boris Akunin, Nick Hornby, Arto Paasilinna og Klaus Hagerup kommer med nye romaner, sistnevnte om en mann som finner opp en fiktiv familie gjennom et italiensk linguaphone-kurs i «Den statiske mannen».

Philip Pullman følger opp «Den mørke materien» med «Lyras Oxford» som finner sted to år etter at trilogien ender.

Fire menn debuterer på Aschehoug i vår. Birger Baug og Jan Knudsen debuterer med krim, mens Lars Petter Sveen har skrevet seg inn i bygda med sin novellesamling.

Kurt Sweeney har lagt an en bred norsk-amerikansk slektskrønike med sin «Kjegler».

Livetfra ulikt ståsted
Thomas Hylland Eriksen vil fortelle oss om vår jakt på det gode liv i «Storeulvsyndromet». Hva skjer når vi storeulvene har spist alle de tre rosa grisene - hvor går vi da?

Hege Holm opplevde at hennes mann, NRK-stemmen, Stein Eide, døde brått av alvorlig sykdom, 39 år gammel. Nå snart 11 år etter forteller Holm hvordan det var å sitte igjen med tre små døtre og en bunnløs sorg i «Pappa er en stjerne».

Her kan du se mer av Aschehougs vårliste (ekstern lenke)

Få oversikt over krimvåren på Side2 i morgen, tirsdag.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted