Gå til sidens hovedinnhold

Skrev seg ut av marerittet

11 av de 13 gruvearbeiderne som har sittet innesperret siden torsdag, ble onsdag funnet i live. Arbeiderne ble funnet fordi de skrev beskjeder til redningsmannskapene på veggene i gruven.

Redningsmannskaper har jobbet på spreng for å nå frem til de 13 som fortsatt satt innesperret i Zapadnya-gruven sør i Russland. Onsdag meldes det at redningsmannskapene har nådd frem til arbeiderne. Elleve av dem skal være funnet i live, en er funnet omkommet og en er fortsatt savnet, melder NTB.

- 11 er i live, men for en av dem er tilstanden kritisk. Én er død, og én har vi ikke klart å finne, sa en talsmann for myndighetene til nyhetsbyrået Reuters.

Savnet forlot gruppen
Den savnede gruvearbeideren var opprinnelig sammen med de 33 arbeiderne som ble funnet lørdag, men forlot de andre for å undersøke forholdene rundt om i gruven.

Håpet om å redde de 13 russiske gruvearbeiderne steg natt til onsdag da redningsmannskapene klarte å grave seg fram til gruvegangen de antok arbeiderne søkte tilflukt i. Etter noen timer ble gruvearbeiderne funnet i en luftlomme, der de hadde samlet seg etter at gruven ble delvis oversvømmet av vann for snart en uke siden.

Skrev beskjeder
Redningsmannskapene ble ledet på riktig vei av beskjeder de innesperrede gruvearbeiderne hadde skrevet på veggen i tunnelen, 800 meter under bakken. Der opplyste de savnede gruvearbeidere om at de hadde gått mot gruvens sentrale sjakt.

Arbeiderne ble sittende innesperret da en underjordisk innsjø brøt gjennom betongvegger 300 meter over dem torsdag kveld og iskaldt vann fosset inn i gruven i Rostov-on-Don, rundt 1.000 kilometer sør for Moskva.

Ny ulykke
Lokale tjenestemenn opplyser at i alt 74 arbeidere skal ha vært i Tsentralnaya-gruven i byen Patrizansk da eksplosjonen inntraff, melder NTB.

Ifølge Reuters ble minst fem drept i ulykken. Resten ble reddet ut kort tid etter eksplosjonen. En av dem skal være alvorlig skadd, mens resten etter forholdene skal ha det bra.

Årsaken til eksplosjonen skal ha vært en lekkasje av metangass 750 meter under bakken.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten