Høyre-nestor og tidligere statsminister Kåre Willoch er ikke fornøyd med at Arbeiderpartiet i Oslo ikke lar avtroppende Oslo-ordfører Fabian Stang bli varaordfører.

– Dette skjedde vel fordi Sosialistisk venstreparti (SV) politisk sett skulle få sitt, sier Willoch til Nettavisen og legger til:

– Ordføreren og varaordføreren har ingen politisk makt, dermed gjorde kanskje Ap dette for å sikre posisjoner med større politisk myndighet.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

– Fornuftig å ha Stang som varaordfører

Vrakingen har vakt reaksjoner og ble av enkelte Høyre-politikere kalt «smålig». I en blogg spurte også aksjemegler Jan Petter Sissener om Raymond Johansen (Ap), kommende byrådsleder i Oslo, var maktsyk.

KOMMENTAR: Politisk hestehandel mot populære Fabian Stang

Selv om Willoch mer enn gjerne deler grunnene han mener kan være årsaker til Stang-vrakingen, vil han ikke si hva han selv synes om avgjørelsen.

– Jeg har så klart synspunkter på dette, men det er for eksplosivt å si, og jeg ønsker ikke å si det til deg. Det er dessuten ingen regel som sier at det største opposisjonspartiet skal ha varaordføreren, men det er mye som taler for at det hadde vært fornuftig, sier han og utdyper:

– Stang har vært en god og samlende politiker. Jeg skulle ønske at han ble varaordfører når Ap vant valget. Han har hatt en positiv betydning for byen og styrket oppslutningen om kommunen og sørget for å gi Oslo oppmerksomhet.

Les også: MDG-leder tok taxi etter NRK-debatt

Fabian Stang fikk flere stemmer enn SV og MDG

I 2011 ble Stang blant annet kåret til årets Oslo-borger av Aftenposten. I årets valg fikk den avtroppende ordføreren totalt 43.915 stemmer. Noe som alene tilsvarer 13,7 prosent at alle stemmene i Oslo kommune.

Til sammenligning fikk SV og Miljøpartiet de Grønne, som sammen med Ap danner byregjeringen i Oslo, 43.426 stemmer. Noe som utgjør 13,5 prosent av stemmene.

Foran valget i 2011 avtalte Ap og H at det største opposisjonspartiet skulle få varaordføreren i Oslo, etter modellen på Stortinget, hvor det største opposisjonspartiet får visepresidenten.

– Jeg er jurist og er vant til at man holder avtaler, det gjorde vi da vi vant valget i 2011. Jeg holdt min del av avtalen, så får Ap bestemme om de vil holde sin del av den, sier Stang til Nettavisen.

– Men det er ikke slik at det forrige bystyret kan binde opp det nye. De må ta sine egne avgjørelser. Men det var bred enighet om avtalen ved forrige valg.

Fabian Stang: – Prinsippet er viktig

Stang sier han ikke er skuffet over vrakingen. Han har også planer om å fortsette innen politikken.

– For meg personlig er jeg helt avslappet, det er ikke noen stor sak i det hele tatt. Men prinsippet om at opposisjonen skal ha varaen er viktig, mener Stang.

Leder for Oslo Høyre Nikolai Astrup er ordknapp om Stang-vrakingen.

– Vi ønsket varaordføreren, men jeg registrerer at vi ikke får det. Jeg har ikke behov for å mene mer eller kommentere det mer, sier han til Nettavisen.

Tirsdag gjorde NRK det kjent at Aps Khamshajiny Gunaratnam blir Oslos nye varaordfører.

– Hun blir en flott representant for Oslo, avslutter Stang.