Gå til sidens hovedinnhold

Skulle bruke ti fly

Hjernen bak terrorangrepene 11. september 2001 har innrømmet at planen egentlig var å kapre ti fly og styrte dem mot terrormål i USA.

Khalid Sheikh Mohammed blir av amerikanerne regnet som mannen som planla og organiserte angrepene 11. september. I avhør har han avslørt detaljer om planene.

Planen ble først klekket ut i 1996, og gikk først ut på å kapre fem fly på USAs østkyst og fem fly på vestkysten. Planen gikk gjennom mange forandringer før den endelige versjonen ble godkjent og forberedelsene begynte, skal Mohammed ha avslørt i avhørene, skriver nyhetsbyrået AP.

Osama bin Laden ville ikke være med på så mange kapringer, og mente sjansene for å lykkes ville være større om angrepene ble gjort samtidig. Bin Laden skal ha tilbudt Sheikh Mohammed fire agenter til å begynne med. To av dem ble senere byttet ut fordi de ikke fikk visum til USA.

Ny bølge
Planen var også opprinnelig å fortsette en bølge med selvmordsangrep i Asia etter 11. september. Dette ble også skrinlagt av bin Laden, fordi han mente det ville være for vanskelig å synkronisere angrep i Asia og USA.

For å forberede kaprerne på aksjonen, gjennomgikk de et omfattende treningsprogram. De måtte lære seg hvordan de best kunne blande seg i det amerikanske samfunnet uten å bli oppdaget, hvordan man skulle lese de gule sidene i amerikanske telefonkataloger og hvordan man leste flyruter og tidstabeller.

Ingen hjelpere i USA
Amerikanske etterforskere har ment at det må ha vært medhjelpere på amerikansk jord før kaprerne kom dit. Blant dem var en mann som heter Omar al-Bayoumi, som skal ha skaffet penger og gitt hjelp til to av kaprerne.

Men Mohammed hevder at ingen skulle hjelpe kaprerne Khalid al-Mihdhar og Nawaf al-Hazmi da de kom til California. «Det var ingen al-Qaida-agenter eller hjelpere i USA som skulle hjelpe al-Mihdhar og Hazmi med å slå seg ned i USA», sier Mohammed ifølge en rapport.

Viktigere enn Atta
Mohammed sier at al-Mihdhar og al-Hazmi var svært sentrale skikkelser i angrepet. De to var med i flyet som krasjet i Pentagon. De skal ha vært viktigere enn Mohammed Atta, som hittil er blitt sett på som lederen av kaprerne.

I planleggingen skal Mohammed ha kommunisert med de to via chat-programmer på Internet.

I begynnelsen ville Mohammed ha med agenter fra mange land der al-Qaida hadde medlemmer, med på kapringen. Men også dette ble forandret av bin Laden selv. Al-Qaida-lederen valgte å bruke en stor gruppe saudiarabiske menn.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem