Gå til sidens hovedinnhold

- Skulle lage blodbad

Irakeren ble regelrett henrettet på Bjerke Kro i Oslo. Tiltalte hevder den avdøde ville sprenge Stortinget.

(iOslo.no) Den 50 år gamle eks-jugoslaveren er tiltalt for å ha skutt og drept en 48 år gammel iraker på Bjerke kro og restaurant i Brobekkveien 31 i Oslo. Drapet skjedde 23.20 fredag 10. februar 2006.

De to var bekjente, og satt sammen på Kroa den kvelden. Ifølge vitner oppsto det en krangel. Plutselig trakk eks-jugoslaveren en pistol, og skjøt irakeren rett i hjertet.

ifølge den tiltalte hadde den avdøde under en av sine alkoholpåvirkede samtaler sagt at han skal skulle sprenge Stortinget.

- Den jeg har skutt, er en ond person som skulle lage blodblad, sier den tiltalte i tingretten.

Han hevder selv at han ikke husket å ha skutt den tiltalte.

- Jeg mener min klient behersker situasjonen godt. Han er svært lei seg for det som skjedde, men har ikke noen erindring av det. Men han har sett at hans våpen har blitt brukt, sier Tor Erling Staff til iOslo.no.

- Husker et skudd
- Jeg husker bare at jeg var der i to-tre minutter. Jeg hilste på ham (avdøde, journ. anm), så bestilte jeg øl, og deretter husker jeg at han angrep meg. Han dro i meg så hardt at jeg nesten ramla. Jeg prøvde å løsrive meg, men det gikk ikke. Så husker jeg et skudd. Jeg har brukt våpenet, men jeg husker det ikke, sa den tiltalte 49-åringen til retten.

- Bevismessig er denne saken komplisert. Tiltalte husker ingenting, og vitnene har gitt sprikende forklaringer om hendelsesforløpet, sier aktor Inga Bejer Engh til iOslo.no.

Ifølge eks-jugoslaverens forsvarer, Tor Erling Staff, kan krangelen ha vært utløst av en diskusjon om Muhammed-tegningene. Tiltalte var romersk katolikk og avdøde var muslim. Tiltalte og avdøde traff hverandre i 2003. Ifølge tiltalte var han en slags kontaktperson for irakeren.

Eks-jugoslaven erkjente ikke straffskyld da saken startet i Oslo tingrett tirsdag. Han erkjenner imidlertid straffskyld for våpenbesittelse.

- Var nesten bevisstløs
Den tiltalte 49-åringen sa i retten at han hadde drukket tett hele den kvelden, og at han var lykkelig over tanken på å starte studier fra høsten av. Derfor var han svært full da den nå avdøde 48-åringen ringte, og han tok med seg et våpen. Han forklarte at han var redd for at den avdøde ville starte bråk, eller få med seg andre til å starte bråk.

- Hvorfor dro du ned?, spør aktor i retten.

- Det har jeg tenkt mye på. Jeg var full, og nesten bevisstløs, og jeg gjorde det ubevisst, sier tiltalte.

- Hvorfor tok du med deg våpenet?

- Det vet jeg ikke, men jeg var redd, sier tiltalte.

- Jeg mener min klient behersker situasjonen godt. Han er svært lei seg for det som skjedde, men har ikke noen erindring av det. Men han har sett at hans våpen har blitt brukt, sier Tor Erling Staff til iOslo.no.

2,69 i promille
Da han ble pågrepet, ble det påvist at han hadde 2,69 i promille. I tillegg har han diabetes, noe som ifølge ham selv gjør ham «litt fjern» når han drikker.

Etter at irakeren segnet om, skal eks-jugoslaveren ha lagt våpenet sitt på bardisken og ventet på politiet. Idet politiet ankommer skal han ha uttrykt til patruljen at han forsto hvorfor han ble pågrepet, og vedkjente seg å ha tilknytning til skyteepisoden.

Les flere saker på iOslo.no

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant