- Katten var tydelig mishandlet, med kuler og tydelig slått i hodet. Den var forsøkt drept, rett og slett, raser leder i Dyrebeskyttelsen i Hordaland Inger Johanne Graff.

Katten ble funnet torsdag sist uke. Han var 16 år gammel, kastrert og hadde en fint hjem.

- Han ble funnet i Tertnes-området. En kvinne fant han vandrende forfjamset på veien, ikke langt hjemmefra, og var tydelig på vei hjem, forteller Graff.

Les også:Slik mishandles dyrene

Døde i helgen av skadene
Veterinær Ulf Erlandsen på Tertnes dyreklinikk tok imot den torturerte katten før helgen.

På dyreklinikken fant man ut av at katten var blitt skutt på med luftgevær på nært hold, hvor prosjektilet hadde gått inn i låret.

Erlandsen forteller til Nettavisen at de var optimistiske fredagen etter behandling torsdag.

- Men utover fredagen ble katten stiv i blikket, og den døde i løpet av lørdagen. Dette er stikk i strid mot all fornuft, for alle kroppsfunksjoner var fine. Men dette betyr at katten døde som følge av stump vold mot hodet, og de store forandringene lå latent til tross for behandlingen, sier Erlandsen.

- Dette er tungt og trist, og vi har grått. Vi forstår det ikke, sier Graff.

Les også:Slik dumpes kjæledyrene

Eierne så katten i media
Kattens eiere dukket opp på dyreklinikken etter å ha lest om kattemishandlingen i avisen i helgen.

- De er helt knust, forståelig nok, sier Graff.

- Frykter en bande som morer seg med mishandling
Graff forteller at i det henger nå flere notiser av savnede katter i nærbutikken.

- En medarbeider av oss savner også to katter, som er sporløst forsvunnet. Vi er redd for at dette dreier seg om en ungdomsgjeng som har fått mishandling som hobby. Jeg kan ikke tro dette kan være noen voksne som står bak. Det er forferdelig å si det, sier Graff.

- Sett flere groteske mishandlinger
Erlandsen forteller at han tidligere har fått inn flere mishandlede katter.

- Slike hendelser kommer gjerne i bølger. En tid tilbake kom en katt inn uten hud på halen. Den hadde snitt ved halefestet, hvor huden var blitt trukket av hele halen. Dette var blitt med utført kirurgisk presisjon. Vi måtte amputere hele halen, og rekonstruere bakparten, forteller Erlandsen.

Han forteller han ofte ser en del klassiske skader på katter, og eksemplene blir stadig grovere.

- Dette er dreier seg gjerne om mennesker som har krysset en magisk grense, som kan klare å gjøre noe slikt. En ting som er verdt å merke seg, er at mennesker som har krysset denne magiske grensen, har kortere terskel for å også utøve vold mot mennesker. Dette ønsker vi et større fokus på, påpeker Erlandsen.

Myndighetene reagerer ikke
- Vi har ikke det offentlige med oss. Myndighetene dolker oss i ryggen. Politiet gir blaffen i slike mishandlingssaker, og bryr seg ikke, raser Graff.

Hun forteller at dersom slike saker anmeldes, er det lite som blir gjort. Hun etterlyser at politikerne skal ta ansvar overfor dyr som mishandles og dumpes.

- De som mishandler blir ikke stilt til ansvar. En katt er jo null verdt, man får jo slengt de etter seg gratis. Hva er det politikerne driver med? De kan bruke en hel haug med penger på Bergensbanen, men noe til dyrevernorganisasjoner blir ikke gitt. Vi bruker jo hele livet vårt på disse dyrene, men vi får ingen offentlig støtte. Hvordan skal dette ende?

Utlover dusør
Dyrebeskyttelsen håper nå på å få noen opplysninger om gjerningsmennene.

- I og med at de fleste mishandlingssaker henlegges, så må vi ta saken i egne hender. Vi har ikke mye penger, men vi utlover nå en dusør på 2000 kroner for å finne ut hvem som står bak ugjerningen, forteller Graff.

Les også:- Helt rått at dyrene dumpes i kulda