Gå til sidens hovedinnhold

Skylder 82.000 milliarder

Den amerikanske statsgjelden bugner over.

Den amerikanske statsgjelden vokser i et enormt tempo og passerte fredag forrige uke for første gang 14.000 milliarder dollar, over 82.000 milliarder kroner. Det nøyaktige tallet er 14,025,215,218,708.52 dollar. skriver CBS News.

På bare syv måneder har USA greid å øke sin gjeld fra 13.000 til 14.000 milliarder dollar. Denne drastiske økningen gjør at den amerikanske gjelden også, med stormskritt nærmer seg det øvre taket som ble satt av president Barack Obama i februar 2010. Dette taket er satt til 14.294 milliarder dollar.

- De amerikanske myndighetene store finanspolitiske stimulanser gående. Og med en så høy arbeidsledighet er skatteinngangen lavere, sier Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Det ligger an til et politisk spill rundt hevingen av denne grensen. På den ene siden har amerikanske myndigheter forpliktet seg til tiltak som vil kreve midler. Og på den andre siden står det om det foreligger politisk vilje til å heve dette taket.

Enkelte republikanere gitt uttrykk for at de vil jobbe imot en heving av maksimumsgrensen, før det foreligger en konkret og forpliktende plan for hvordan gjelden skal reduseres og hvordan de offentlige utgiftene skal kuttes betydelig. Øverst på republikanernes liste står helsereformen som demokratene innførte.

- Hvis den amerikanske regjeringen ikke greier å gjennomføre sine økonomiske forpliktelser som følge av at gjeldstaket ikke blir hevet, vil det få katastrofale konsekvenser, sier Austan Goolsbee, økonomisk rådgiver i det hvite hus, til CBS News.

- Det vil være første gang en regjering ikke kan betale for seg grunnet politisk barnslighet fra opposisjonen.

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå

Kommentarer til denne saken