KOMMENTAR: Den 1. oktober relanserte vi Spillmagasinet på Nettavisen. Samtidig inngikk vi et samarbeid med Norges beste og mest seriøse community for spillinteresserte sammen med gamer.no. For brukerne betyr det en nysatsing og et hopp videre i spillsatsingen vår.

For litt over ett år siden ga vår spillanmelder Kristian Evensen Halo 3 et terningkast 4. Det fikk store reaksjoner. Kristian ble drapstruet av sinte gamere, og Aftenposten skrev blant annet om saken (glem at de kaller Kristian for TV 2s spillanmelder, han har aldri anmeldt spill for TV 2...). Selv har jeg blitt kalt «idiot,» «inkompetent» og selvfølgelig klassikeren om at «din mor må ha mistet deg mange ganger i gulvet som barn.» Foreløpig er jeg ikke truet på livet av gamere (kun av «musikk»-interesserte).

Så – hvorfor dette store engasjementet? Vår søster gamer.no sier at spill er kultur. Vi sier at spill er underholdning. (For øvrig en ganske god oppsummering av forskjellen mellom oss). For mange er det litt slik som Bill Shankly svarte da han skulle forklare hvor viktig fotball var:

Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that.

Spill er viktig. For mange som meg som bruker altfor mye fritid til å vinne Champions League med et lag som burde spilt i 4. divisjon i Estland, eller bruker timer av en solskinnsdag for å klare å knuse en egen rekord på en simulert bilbane så blir spill viktig. Selvfølgelig.

Anmeldere er også viktig.

Hvorfor?

Bakgrunnen er enkel. Hver gang et nytt spill kommer på markedet er det gambling om det er bra nok, eller ei. Som spillanmeldere skal vi gi deg en pekepinn på om du bør bruke dine hardt tjente penger på spillet, eller ei. Når et vanlig spill koster mellom 500 og 700 kroner så skulle det bare mangle. Å bomme er både dyrt og utrolig irriterende.

Derfor bruker vi nesten 40 års erfaring med spillanmeldelser (og omtrent 40 år til med spilling) på å gi deg våre pekepinner.

Har vi alltid rett?

Selvfølgelig ikke. Vi ga «Age of Conan» terningkast 6 da det kom. (og litt etterpå var jeg helt enig med denne anmeldelsen). Det var feil. Vi ga Warhammer Online samtidig en firer. Også det var kanskje feil. Til vårt forsvar: Å anmelde MMORPGs er en evigvarende greie... man kunne nesten hatt en ny anmeldelse daglig.

Selv har jeg en forkjærlighet for Football Manager, Hearts of Iron og alt det står Star Wars på. Det påvirker selvfølgelig mine anmeldelser. Slik vil det alltid være.

Alle har sine kjepphester. Sine ting man liker aller best. Jeg er for eksempel ekstra glad i Xbox 360 fordi jeg liker Live, og jeg liker kontrollene. Det betyr ikke at jeg synes Playstation 3 er noe dritt, eller at jeg synes at Nintendo Wii bør kastes på skraphaugen.

Så hvorfor er anmeldelser så subjektive?

Leser man på Wikipedia er anmeldelser definert på følgende måte:

Anmeldelse er betegnelse på en sakprosatekst som omtaler og vurderer en utgivelse (bok, plate etc.), film eller TV-program, framføring (konsert, opera, teater), eller annen kulturbegivenhet.

Anmeldelsen gir gjerne en kritisk, helhetlig vurdering, gjerne i personlig form. I de senere årene er det blitt vanlig å oppsummere vurderingen med poengverdi («terningkast» o.l.). I mange tilfeller reduseres anmeldelsen til et rent handlingsreferat med poengverdi.

Det er den personlige formen vi rendyrker. Der Kristian Evensen gjerne er opptatt av kunstig intelligens og tekniske detaljer løper jeg rett forbi dem og prøver å formidle følelsen jeg har ved å spille noe (ikke at Kristian ikke gjør det, vi prøver begge å skrive om det meste ved et spill). Lars på sin side er det beste fra to verdener, og klarer begge deler. De gangene han har tid til å anmelde.

Vi mener at ved å være personlige og subjektive så kan vi gi deg som leser ett inntrykk av vår følelse med et spill. Derfor skrev jeg slik jeg gjorde da jeg anmeldte «Guitar Hero 5» og derfor er Kristians oppriktige skuffelse nettopp oppriktig da han ga «Halo 3: ODST» et terningkast 4.

Hva med deres meninger?
Etter at vi valgte å skifte samarbeidspartner på spillmagasinet.no for å gi deg et best mulig produkt så har brukernes spillanmeldelser forsvunnet. Det vil komme tilbake. For vi tror nemlig på at kombinasjonen av anmeldere og brukere er vinnerformelen. Foreløpig må du bruke vårt deilige forum for å ytre din mening, i tillegg til våre kommentarfelt. Dine anmeldelser kommer tilbake. Så kan du også la våre litt over en million lesere av Nettavisen få høre din oppriktige mening om «Dead Space: Extraction» – eller hva det nå måtte være.

Er redaksjonelle anmeldelser bedre enn brukernes?
Det er ikke sikkert, men noen ganger. Og kanskje oftest. I hvert fall hvis du tenker på sammenligningsgrunnlaget. En normal eier av en konsoll kjøper mellom 10 og 15 spill i året (som er relativt mye). En gjennomsnittlig spillanmelder anmelder det samme i måneden. Bare de siste ukene har vi anmeldt rundt 10 spill på Spillmagasinet, og vi prøver også gjerne det meste av demoer og en haug med previews. Med det som bakgrunn har vi et unikt sammenligningsgrunnlag som kan være basis for at DU som kjøper gjør deg opp din mening om du skal bruke pengene dine eller ei.

Mange ganger kan likevel brukeranmeldelser, kommentarer og foruminnlegg være så bra at de knuser en litt sliten anmelder med senebetennelse. Og den er i hvert fall best, og mest riktig, for den som har skrevet den.

For subjektive meninger er nettopp subjektive, og personlige.

PS! Lurer du på hva de hersens terningkastene betyr?

Terningkast 1 – Et spill som er så dårlig at det aldri noensinne burde vært gitt ut. Aldri, aldri kjøp.
Terningkast 2 – Et veldig dårlig spill som likevel har noen få kvaliteter. Ikke kjøp, hvis du ikke har store og vektige argumenter som er rent personlige for et kjøp.
Terningkast 3 – Et spill med en del gode kvaliteter, men som du må virkelig like sjangeren eller innholdet i spillet for å like. Test før du kjøper.
Terningkast 4 – Et godt spill med mange gode kvaliteter, men samtidig noen mangler. Kjøp hvis du er fan.
Terningkast 5 – Et meget god spill som står ut i mengden av mange andre spill. En helt klar kjøpsanbefaling.
Terningkast 6 – Et spill som er best i klassen og relativt unikt. Kjøp.