Daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen er meget kritisk til norske bankers generelle spareråd. Hun mener de bevisst unngår å fortelle kundene om den mest lønnsomme spareformen av alle.

- Bankene anbefaler gjerne kundene sine å opprette spareavtaler, og sette pengene sine inn i ulike typer fond eller bankenes egne innskuddsprodukter, fremfor å betale ned gjeld. Ofte er det bankene, ikke kundene, som tjener mest på slik sparing, sier Realfsen til NA24.

Mer lønnsomt å betale ned på gjeld
Ifølge Realfsen vil det for folk med lån så nær som alltid lønne seg å betale ned på gjelden sin i stedet.

- Dette gir jo bankene mindre fortjeneste enn om folk både kjøper både gjeld og investeringsprodukter av dem. Jeg antar at dette er grunnen til at de sjelden anbefaler folk å spare gjennom å betale avdrag. Folk må derfor være aktive selv, og stå hardt på at de ønsker å spare ved å nedbetale gjeld, sier Realfsen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Bankenes spareråd
Hun viser til DNBs prisbelønte kampanje med George Clooney i en av rollene.

- Kampanjens navn var «Snakk med oss om sparing», men den var jo selvsagt laget for bankens markedsførte «spareprodukter». Det ble neppe snakket mye om ekstraordinær nedbetaling av gjeld, sier Realfsen som understreker at dette kun er ett eksempel. Hun viser til at verken DnB, Nordea eller Fokus Bank– landets tre største banker - nevner avdrag som sparealternativ på sine temasider på nett om sparing.

- DNB er langt ifra alene om å underselge avdrag i det norske markedet. Jeg har ennå tilgode å se en norsk bank annonsere for avdrag som den lønnsomme sparingen den faktisk er, sier Realfsen.

Avviser kritikken
- Dette er en unyansert og urettferdig kritikk. Vårt inntrykk er at bankene er opptatt av at kundene har en gjeldsgrad som de kan leve godt med på kort og lang sikt, det være seg om lånerenten skulle stige og/eller boligprisen falle. I mange tilfeller innebærer det å anbefale raskest mulig nedbetaling av lånet, sier ass. fagdirektør i FNO Rolf Mæhle til NA24.

Ifølge Mæhle har FNO og flere banker gitt klart uttrykk for at nedbetaling av gjeld er en fornuftig måte å spare på.

- Dette gjelder spesielt for kunder med høy gjeldsgrad og lav risikovilje. Ved å redusere gjeldsgraden øker sannsynligheten for å få bankens laveste boligrente, samtidig som risikoen i privatøkonomien reduseres, sier Mæhle.

Heller ikke Nordea kjenner seg igjen i kritikken.

- Nordeas rådgivere tar kundens utgangspunkt som basis for rådgivningen. De aller fleste har glede av en kombinasjon av nedbetaling av lån, bufferssparing og langsiktig sparing for eksempel til pensjonstilværelsen. Dersom vaskemaskinen plutselig må byttes ut, er det nyttig å ha en bufferkonto å kjøpe ny maskin for, i stedet for at alle midlene dine er fastlåst i verdien på huset. Vår erfaring er at de fleste setter stor pris praktiske råd og tips om lån og privatøkonomi som er tilpasset deres økonomiske situasjon, sier informasjonssjef i Nordea Thomas Sevang til NA24.

Avkastning på 15,8 prosent
Noen enkle regnestykker viser at gjeldsbetaling er mest lønnsomt for nordmenn med dyre forbruks- og kredittlån.

- Begynn med den dyreste gjelden, det vil si kreditt- og kjøpekort, forbrukslån, billån, fleksilån og til sist boliglånet, anbefaler Realfsen. Bruker du sparepengene til å betale ned kredittkortgjeld til 22 prosent årlig rente, gir sparingen din en avkastning på 15,8 prosent etter skatt. Det er få aksjefond som ville gitt deg den samme avkastningen, og du slipper høy risiko, sier Realfsen.

Dersom du i dag har en boliglånsrente på 3,6 prosent før skatt får du en avkastning på 2,6 prosent på det du betaler ned ekstra på lånet. Betydelig mindre enn ved kredittkortlån, men likevel en fin gevinst.

Her kan du spare
Har du BSU-konto med en rente på 4,5 prosent vil det være mer lønnsomt å la sparepengene stå i banken, enn det vil være å betale avdrag på et boliglån til 3,6 prosent rente.

- Har du imidlertid løpende kredittkortgjeld, bør du heller betale ned den, og få en avkastning på 22 prosent før skatt enn å gjøre et nytt BSU-innskudd med pengene du har spart, sier Realfsen.