Gå til sidens hovedinnhold

Slakter Obamas krisepakke

Samtidig er 600.000 arbeidsledige.

President Barack Obamas redningspakke inneholder en Kjøp Amerikansk-klausul som innebærer at bare amerikansk stål, jern og industrivarer kan bli brukt i prosjekter som finansieres av krisepakken. Senatet ønsker nå å myke opp proteksjonismeklausulen i Barack Obamas redningspakke.

Et flertall i Kongressen har allerede vedtatt krisepakken på 800 milliarder dollar, noe som tilsvarer 5624 milliarder kroner. Men Senatet vil endre den omstridte klausulen før de eventuelt vedtar lovforslaget, melder BBC.

Flere senatorer krever at klausulen blir endret slik at lovforslaget overholder internasjonale handelsavtaler med EU og Canada. Dette skjer etter at EU og Canada kom med sterk kritikk av klausulen og hevdet at de proteksjonistiske tiltakene i pakken kunne føre til handelskrig.

McCain slakter klausulen
Tidligere presidentkandidat og senator John McCain forsøkte å fjerne hele klausulen, men dette har blitt nedstemt. McCain argumenterte med at en slik klausul kan føre til at Asia og Europa innfører lignende proteksjonistiske tiltak.

Obama forsøkte å dempe bråket rundt klausulen under et TV-intervju tirsdag.

- Jeg mener vi må forsikre om at ingen forskrifter i den (redningspakken) kommer til å trigge handelskriger, sa han til ABC.

- Jeg mener det ville vært en feiltakelse for oss å signalisere at vi kun er opptatt av oss selv, og ikke av verdenshandelen i en tid da verdenshandelen opplever en tilbakegang, sa han til Fox News.

Kan ramme Norge
Norske finanseksperter har tidligere uttalt til Nettavisen at denne Kjøp Amerikansk-klausulen kan skade små land som Norge. Langtidsvirkningene av et slikt vedtak kan nemlig føre til at flere land følger etter USA og innfører proteksjonistiske tiltak.

- Da vil flere land gjøre det samme og det er veldig typisk at man tar slike grep i krisetider, og for den totale økonomien så er dette skadelig. Man utnytter ressurser dårlig og det blir mindre effektivitet. Vi har en liten åpen økonomi og vi handler veldig mye, så Norge vil ikke tjene på dette, sa Ola Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, til Nettavisen tidligere denne uken.

Les mer her: Obama-pakke kan skade Norge

600.000 arbeidsledige
Samtidig kom amerikanske myndigheter torsdag med nye tall på ledigheten i landet. I forrige uke steg antallet arbeidsledige amerikanere med 35.000 til 626.000. I utgangspunktet var tallet anslått å bli 591.000.

Det er det høyeste antallet arbeidsledige amerikanere siden 1982.

Reklame

Hev smaken på grillmaten på 1-2-3

Kommentarer til denne saken