Gå til sidens hovedinnhold

Slår tilbake mot mafiastempel

Bøndenes medlemsorganisasjon sier det er lite å tjene på å selge til andre enn Bama.

Forrige uke skrev NA24 at Frps stortingsrepresentant Jørund Rytman synes det er mafialignende tilstander på bondemarkedet, etter et besøk hos en bonde i Larvik. Årsaken er at han mener at Bama har tilnærmet monopol på markedet, og at bøndene derfor blir nødt til å selge sine varer til ugunstige priser til selskapet.

Nå slår Gartnerhallen, samvirkeorganisasjonen for frukt- og grøntprodusenter, tilbake.

- Det må ha blitt en misforståelse, da bøndene kan levere til andre enn én mottaker, sier Arnt Foss, daglig leder i Gartnerhallen, til Nettavisen NA24.

Bøndene har avtale med Gartnerhallen om å sende en viss mengde produkter til dem. Organisasjonen har leveringsavtale med Bama, og mange av produsentene leverer via Gartnerhallen til Bama.

Mulighet til å levere til andre
Rytman var av den oppfatning at bøndene pliktet seg til å selge hele sitt sortiment til Bama, uten unntak. Han var overrasket over hvordan bøndene ikke hadde mulighet til å selge sine varer på torget eller på gårdssalg.

- I avtalen står det at man må gi alt en produserer til en avtalt pris. Det er rart at man ikke kan gå på torget i for eksempel Larvik og selge der til turister og så videre, mener Rytman.

Dette avviser Gartnerhallen.

- Det var jo det som gikk ut på at bøndene ikke kan levere til andre enn en mottaker som ble feilstilt. Det er jo veldig mange muligheter til å levere til andre, bare det skjer i ordnede former. Grunnen til at få gjør det, er fordi det er få penger å tjene på det, sier Foss.

Foss tror at bonden Rytman var på besøk hos, hadde en avtale om å levere hele sitt sortiment til Gartnerhallen uten unntak.

- Regner med at det er avtalen med den bonden, men det er flere kollegaer som har avtale med andre, sier Foss.

Han forteller også at hvis man ønsker å levere produkter til andre, i tillegg til Gartnerhallen, så kan man søke om det. Det er mange som gjør det og får tilslag på søknaden.

- Som produsenten snakket om, så har de en produksjonsplan som sier at han skal levere så og så mye varer til Gartnerhallen, og de varene går til Bama. Da har han forpliktet seg å levere de varene, blir det rart å plutselig selge andre plasser. Han kan det, men det blir uryddig. Da kan ikke vi stole på at han leverer til oss neste år, sier Foss.

Medlemmene i samvirkeorganisasjonen har forpliktet seg til å levere sin salgsproduksjon til Gartnerhallen. Dette for at de selv, og Gartnerhallen, skal være leveringsdyktige overfor sine kunder, for at markedet skal være best mulig balansert og for selv å kunne stå sterkere i matkjeden.

Frykter for konkurransen
Fortsatt har Bama tilnærmet monopol på markedet og fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet Gunstein Instefjord, frykter for konkurransen.

- Vi kan bekrefte at Bama er en dominerende aktør. Det er spesielt siden de er eid av to konkurrenter. Vi frykter at dette svekker konkurransen, sier han.

- Det er nå alltid en utfordring at Bama har monopol, men det er produsentorganisasjonen for norske bønder. Det er viktig for norske bønder at de får luftet norske produkter, forteller leder for Norges Bondelag Nils T. Bjørke til Nettavisen NA24.

Slik å forstå fra Gartnerhallen ligger det derimot en konkurranse i mellomleddet. Bøndene kan velge å levere via Gartnerhallen, vi andre lignende organisasjoner eller direkte til Bama.

Tjener gode penger
Forrige uke skrev NA24 at bøndene selger gulrøtter til Bama for to kroner per kilo og at de i butikken selges for ti kroner per kilo.

Foss forteller at deres produsentpriser og forbrukerpriser varierer blant annet i forhold til kvalitet. De har ukentlige prisforhandlinger med Bama om produsentprisene. Dette er ofte harde forhandlinger der konkurransesituasjonen preges utbud både fra utenlandske og andre norske leverandører som Gartnerhallen selv.

Prisene er fortsatt diskutabel da det er bøndene som gjør store deler av jobben med varene. Bamas oppgave er bare distribuere varene til kundene.

Lokalproduksjon
Foss sier at de har flere medlemmer over hele landet som produserer og leverer lokalt produsert mat til landsdekkende distribusjonsanlegg i Bama.

Forbrukerrådets Instefjord forteller at det har vært flere saker tidligere der bønder mener å ha blitt stengt ute fra sine lokale butikker, da butikkene ikke får lov eller hindres direkte eller indirekte av kjedekontoret i å gjøre innkjøp utenom den kjeden de er tilknyttet.

- Vi registrerer dette og har bekymringer for hva det gjør med tilbudet av lokalt produsert mat i butikker, sier Instefjord.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken