Det startet så bra for de norske håndballgutta med seier over Japan.

I andre kamp mot Ungarn gikk det også på skinner i åpningsminuttene - 6-0 til Norge - men mot slutten av kampen raknet det fullstendig.

Dermed ble veien mot en plass i mellomrunden også meget lengre for det norske laget. Før kamp tre av i alt fem i gruppe B tar til mandag kveld er gruppen vidåpen og svært jevn.

Gruppefavoritt Island er så langt det eneste laget med full pott, 4 poeng, i Norges gruppe. Bak gutta fra sagaøya følger Østerrike, Norge, Ungarn og Japan alle med to poeng. Dette betyr at det enn så lenge bare er Brasil som er ute av kampen om å gå videre.

Totalt vil tre lag fra Norges gruppe ta seg videre til mellomrunden i VM.

Mer enn avansement
Det handler imidlertid ikke bare om å ta seg videre. Skal Norge ha noen realistisk sjanse på å nå sin første semifinale i et internasjonalt mesterskap noensinne, er laget ganske avhengige av å ha med seg poeng inn i mellomrundespillet. På neste nivå av turneringen vil nemlig det norske mannskapet trolig møte superlaget Frankrike, samt Spania og Tyskland i kamp om semifinale.

Poengene hvert lag tar med seg fra det første gruppespillet, er de som har blitt sanket mot de andre to lagene som også tar seg videre fra gruppen. Maks poeng som kan tas med er fire, mens minimum er null.

Siden Norge tapte mot Ungarn, vil det slå negativt ut for Robert Hedins menn om madjarene tar seg videre sammen med nordmennene. Da vil ungarerne få med seg de to poengene de kapret mot Norge, mens våre menn ikke får med seg noe fra det oppgjøret. Med andre ord, om Ungarn går videre, kan Norge maks få med seg to poeng videre i VM.

Må håpe på Brasil
Skulle imidlertid Ungarn gå på en smell mot gruppejumbo Brasil mandag, vil dette åpne nye muligheter for Norge. Skulle madjarene havne utenom topp tre i gruppe B, og ikke gå videre, vil Norge kunne sikre seg full pott inn i mellomspillet med seier i sine tre siste kamper mot Østerrike (mandag), Brasil (tirsdag) og Island (torsdag).

Både Østerrike og Brasil skal i utgangspunktet være overkommelig motstand for Norge, og med seier i disse to kampene vil avansementet til mellomrunden trolig være langt på vei sikret. Den siste kampen mot OL-finalist Island blir likevel meget viktig. Skulle Norge gå videre sammen med Ungarn og Island, etter å tapt mot begge to, vil det bety null poeng i mellomrunden, og trolig takk og farvel til en semifinale.

Oppi alt dette har vi også Japan. Anført av den atletiske Daisuke Miyazuki overrasket japanerne stort da de tok skalpen til Østerrike i andre runde av gruppe B. Laget spiller håndball på litt utradisjonelt vis, og på en god dag kan asiatene utfordre de fleste. Det som er godt nytt for Norge, er at de allerede har slått Japan, og slik sett vil et japansk avansement fra gruppen, bety minst to norske poeng i mellomrunden.

Slik spilles de resterende kampene i gruppe B:
Mandag: Island – Japan, Norge – Østerrike, Ungarn – Brasil.
Tirsdag: Japan – Ungarn, Norge – Brasil, Østerrike – Island.
Torsdag: Brasil – Japan, Island – Norge, Østerrike – Ungarn.

Kjelling på benken
Mandag morgen kom det rapporter fra den norske leieren i Sverige om at Kristian Kjelling var syk og sengeliggende med feber. Det ble meldt at 30-åringen var høyst usikker til møtet med østerrikerne.

Det skulle imidlertid bare gå en time før det kom kontrabeskjed om at lagets kanskje største stjerne likevel ville rekke oppgjøret mandag kveld.

Han vil starte kampen på benken.

- Jeg følte meg ikke pigg i den første kampen, men det kjentes bedre i den andre. Antakelig har jeg fått et tilbakefall. Det positive er at feberen har gått ned fra 38,5 til 37,5, sier Aalborg-proffen til Aftenposten.

Ifølge TV 2 opplyser også landslagssjef Robert Hedin at han også vil gjøre flere endringer til møtet med Østerrike. Blant annet kommer veterankeeper Steinar Ege inn for formsterke Ole Erevik i buret.

- Steinar Ege er ikke 100 prosent ennå. Han kan nok ikke spille hele kampen. Men jeg tror jeg kommer til å starte med ham for å få ham i gang i mesterskapet, sier den norske landslagssjefen til TV 2 Sporten.

Skjebnekampen kastes i gang 19.10.

LES MER OM HÅNDBALL-VM i SVERIGE:
Herrenes Nora Mørk: Mesterskapsdebutanten Eivind Tangen
Ekspertenes tips før VM: - Forventer at Norge går videre
Møt Japans største stjerne: Gærningen Norge må se opp for
Norge - Japan: Åtte utvisninger rett i fleisen
Norge: Ungarn: Startet fantastisk - raknet fullstendig
Ekspertene om Kjellings hode: Han dummer seg ikke ut igjen

Sjekk siste sportsnytt her!