Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble katastrofe snudd til eventyr

Først kom redningen. Deretter kom frelseren.

Året er 1997. Innbytter Lars Ricken blir spilt nydelig fri og lobber ballen frekt over Juventus-keeper Angelo Peruzzi. Borussia Dortmund er Europas beste klubb.

Sist gang de signalgule jublet for suksess i Europa var da UEFA-cupen ble vunnet i 1966. Nå er klubben best i den største og gjeveste europacupen - for første gang.

Utgangspunktet for å bygge noe stort er utmerket, men så starter pengegaloppen for alvor i fotballverdenen. Dortmund bestemmer seg for å utfordre de rikeste.

1997 har blitt til 2001 da tyskerne slenger småpene 28 millioner euro på bordet for brassen Marcio Amoroso fra Parma. Fortsatt én av de største overgangene i tysk fotball.

Dortmund vinner ligaen i 2001-02-sesongen, men så sprekker det, for alvor. I 2003 ryker klubben ut av Champions League i kvalifiseringen. Plutselig er pengestrømmen borte.

I England ser vi det samme skje med Leeds United. Klubben ligger fortsatt, den dag i dag, med brukket rygg. Dette kunne også fort blitt skjebnen til klubben fra Dortmund.

Redningen
Men den 14. mars 2005 kommer vendepunktet.

To menn, trolig ikledt sin peneste dress, gjør seg klare til å trygle. Trygle for livet til en fotballklubb. Gjelden er på svimlende 130 millioner euro.

Etter timer på timer med møter og forhandlinger kommer endelig svaret.

Mennene heter Hans-Joachim Watzke og Dr. Reinhard Rauball. De har fått oppgaven med å redde Borussia Dortmund og har akkurat funnet en investor som er villig til å bidra.

Fansen har fulgt spent med de siste timene. Vil klubben vår gå under? spør folk seg. Da Dr. Rauball endelig kan uttale seg til pressen fatter hundre tusener av mennesker håp.

- Jeg håper å aldri oppleve en dag som dette igjen. I hele mitt liv, sier han om de suksessfulle, men beintøffe forhandlingene.

Jobben med å redde Dortmund er imidlertid bare så vidt i gang. Nå må godt betalte spillere bort, og lønnsutgiftene kraftig ned. Det sportslige må nedprioriteres en periode.

Tomas Rosicky drar til Arsenal og David Odonkor drar til spanske Real Betis. I 2007 velger Christoph Metzelder Real Madrid, etter at Dortmund ikke er villig til å møte lønnskravet hans.

Selv den dag i dag ser vi at Dortmund ikke kan si nei, om budet er riktig. Tirsdag ble det klart at storklubben Bayern München betaler heftige penger for stjerneskuddet Mario Götze.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Frelseren
Den økonomiske snuoperasjonen var vellykket. Dortmund holder hodet over vannet, men på banen er laget bare en skygge av seg selv. I 2008 ender klubben på en skuffende 13.-plass.

Folk snakker om at klubben risikerer nedrykk neste sesong om ikke noe gjøres. Dette blir det andre vendepunktet for de signalgule.

Den da 40 år gamle Jürgen Klopp, mest kjent som tidligere spiller og TV-fjes, har hatt suksess med Mainz og er en attraktiv mann. De største klubbene våger imidlertid ikke satse på ham.

Bayern München vurderer den da 40 år gamle KLopp, men velger i stedet et større navn, Jürgen Klinsmann. Ulli Hoeness i Bayern har nok angret bittert på den avgjørelsen i ettertid.

Klopp blir også invitert på jobbintervju i Hamburg, men Martin Jol får jobben. Hvorfor? Angivelig fordi Jol dukket opp til intervju i dress, mens «Kloppo» dukket opp med sin sedvanlige stil.

Trenerens uflidde og rufsete framtoning har lenge vært en samtaleemne i Tyskland. Selv bryr han seg fint lite om denne debatten.

-. Hadde jeg vært banksjef, hadde det kanskje vært et problem at jeg ser ut som jeg gjør, men jeg er ingen banksjef. Jeg jobber med fotball, sier Klopp.

Runddansen ender altså med at Klopp får tilbud hos Dortmund. Lønnen er lavere enn det han hadde i lille Mainz, men treneren tar likevel fatt på oppgaven med å bygge opp laget.

- Jeg har følelsen av at jeg har full støtte fra klubben her. Livet er uansett for kort til å bekymre seg. Jeg er 0.0 prosent naiv. Jeg vet hvordan fotballen fungerer, sier han.

Røverkjøpene
Siden har verken Klopp eller Dortmund sett seg tilbake. Klopp har av mange blitt sammenlignet med en ung José Mourinho. Han har smilet, sjarmen og ordene til portugiseren.

Første sesong ledet han laget til en sjetteplass, året etter en femteplass, og så gikk det rett til himmels. I 2011 vinner Dortmund Bundesligaen, syv poeng foran Bayer Leverkusen.

På seks år har klubben gått fra katastrofe til suksess. Klopps mange røverkjøp har fått mye av æren for denne bedriften.

Mats Hummels kom på billigslag fra Bayern München, Robert Lewandowski ble hentet for småpenger. Det samme ble Neven Subotic, Shinji Kagawa og polske Jakub Blaszczykowski.

Lukas Piszczek kom gratis til klubben, mens Mario Götze, Nuri Sahin, Marcel Schmelzer og Kevin Grosskreutz kom fra egen stall. Senere har også Ilkay Gündogan og Marco Reus kommet inn.

Klubben har senere solgt Kagawa til Manchester United og Sahin til Real Madrid med gevinst. Sahin er nå tilbake på lån i moderklubben.

I 2012 vant Dortmund ligaen igjen, mens klubben denne sesongen har vært sjanseløse mot Bayern München. I vår har imidlertid klubben spilt seg til semifinale i Champions League.

Det Klopp har gjort i Dortmund har blitt lagt merke til i fotballverdenen, og Liverpool-manager Brendan Rodgers har uttalt at han ønsker å bygge opp laget sitt på «Dortmund-vis».

Da Nettavisen intervjuet tidligere Borussia Dortmund-spiller André Bergdølmo om snuoperasjonen til gamleklubben i 2012, var han svært imponert over det de hadde fått til.

- Dortmund har satset friskt og ungt i en periode der mange andre klubber bruker penger de ikke har. De har virkelig tatt tak i det økonomiske, sier Bergdølmo om gamleklubben.

Nordmannen spilte for klubben i perioden 2003 til 2005, og trekker spesielt fram stemningen rundt klubben som et av sine beste minner fra tiden der.

- Det er helt vilt, eventyrlig. Det var rundt 78.000 i snitt da jeg spilte og nå tror jeg det er over 80.000. Det er 26.000 folk bare bak det ene målet. Det er ikke mange som får oppleve noe slik.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Drømmekampen
Onsdag kveld er det superlaget Real Madrid som skal få kjenne denne stemningen på kroppen. José Mourinho, Cristiano Ronaldo og de andre kommer på besøk til Champions League-kamp.

Det skal spilles om en plass i finalen og dette er første av i alt to kamper lagene imellom. Dortmund vil gi alt for seier.

- Noen steder i verden er du bare nødt til å spille skikkelig fotball, den fotballen folk venter å se. Du kan ikke legge deg bakpå og lempe ballen oppover i banen, sier Klopp.

- Noen steder i verden vil folk da si: «Om det er slik dere skal spille, da gidder ikke jeg å gå på kamp», fortsetter treneren.

Et av disse stedene Klopp snakker om, er selvfølgelig Dortmund.

- Folk krever at laget skal gå på banen og spille med ferdighetene jeg selv holder kjær. Her skal det være følelser og intensitet til siste minutt. Vi vil spille fotball folk husker, sier treneren.

Sent onsdag kveld får vi svaret på om semifinalen mellom Dortmund og Real Madrid er en kamp for historiebøkene. Fram til da, kan vi alltids kose oss litt ekstra med lobben til Lars Ricken.

Se det berømte målet her:

HTML EMBED

Kilder: The Guardian, Wikipedia, BvB.de, YouTube, Nettavisen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken