Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble Reinås dolket

Da kritikken mot Hydro raste som verst, ringte regjeringen til Jan Reinås: «Du har vår fulle tillit.»

Jan Reinås måtte ta sin hatt og gå som styreleder etter press fra næringsminister Dag Terje Andersen. Konsernsjef Eivind Reiten har valgt å tilbakebetale 7,8 millioner kroner – etter press fra en rekke politikere.

Dette til tross for at regjeringen hele tiden har vært fullt ut informert om den omstridte avviklingen av Hydros opsjonsprogram.

En uke før de tvang styrelederen i kne, ringte næringsministeren hjem til Reinås og fortalte ham at han hadde regjeringens fulle tillit.

Nettavisen mener: Kjøpt og betalt makkverk

«Hun overbrakte en hilsen fra Jens Stoltenberg om at vi hadde hans fulle tillit og måtte stå på videre.»

Jan Reinås

Reinås står igjen som syndebukken i det som utviklet seg til å bli sommerens store sak. I dette intervjuet avslører den nylig avgåtte styrelederen alt som skjedde i de lukkede rom i ukene og dagene før og etter det ble offentlig kjent at Hydro ville avvikle sitt opsjonsprogram.

Hilsen fra Jens
Mandag 30. juli i år iverksatte regjeringen en gransking av Hydro-utbetalingene. Da var det gått fem dager siden Hydro offentliggjorde at de kom til å avvikle opsjonsprogrammet og at 35 ledere i Hydro i den forbindelse kom til å få utbetalt til sammen 210 millioner kroner.

To dager før regjeringen offentliggjorde at de ville granske Hydro, ringte telefonen hjemme hos styreleder Jan Reinås.

- 28. eller 29. juli ringte Rikke Lind, som da var fungerende næringsminister. Hun ville orientere om at regjeringen måtte sette regjeringsadvokaten og et advokatfirma til å gjennomgå opsjonssaken på grunn av så mange uklarheter i media. Lind sa at styret hadde vår fulle tillit og at det ikke var noen grunn til å tro at det var gjort noen feil i denne saken, forteller Reinås.

Det var ikke siste gang den fungerende næringsministeren snakket med Reinås. Hun skal også ha overbrakt varme hilsener fra statsministeren.

«Jeg sa at for Reitens del, slik aksjekursen var ved utgangen av mai, så kom utbetalingene til å beløpe seg til 23-24 millioner kroner.»

Jan Reinås

- Noe senere – jeg husker ikke nøyaktig når - overbrakte hun en hilsen fra Jens Stoltenberg om at vi hadde hans fulle tillit og måtte stå på videre, sier Reinås.

Dette skjedde en uke før Reinås ble presset av næringsminister Dag Terje Andersen til å gå av.

Fortalte om millionene
- Hvorfor ringte Rikke Lind og opplyste om at regjeringen hadde full tillit til Hydro-styret?

- Undersøkelsene de skulle sette i gang av opsjonsprogrammet kunne oppfattes som en mistillit til styret, og det var i den forbindelse jeg forsto at hun ringte. Hun ville forsikre meg om at jeg hadde den fulle tillit, svarer Reinås.

Han er svært overrasket over sakens utvikling. Slik han ser det, visste regjeringen hele tiden hvor mange millioner Reiten kom til å innkassere på avviklingen av opsjonsprogrammet. Og det politikerne og byråkratene ikke visste, kunne de ringe og spørre om når som helst, hevder Reinås.

- 21. juni orienterte jeg ekspedisjonssjef Reier Søberg i Næringsdepartementet om at Hydro kom til å annullere opsjonsordningen og innløse det hele. Jeg sa at for Reitens del, slik aksjekursen var ved utgangen av mai, så kom utbetalingene til å beløpe seg til 23-24 millioner kroner. Jeg understreket at beløpet ville endre seg noe i takt med aksjekursen fram til avviklingen av ordningen.

- Jeg sa også at Hydro ville gå over til fastlønn og en bonusordning som tilsvarte 50 prosent av fastlønnen. For Reitens del ville fastlønnen beløpe seg til 5,6 millioner kroner i året.

- Jeg fikk ingen godkjenning av beløpene, men ba heller ikke om det. Ekspedisjonssjefen noterte det hele. Jeg sa at hvis det var ønskelig, så ble jeg med til statsråden for å informere ham.

«Reiten ringte Næringsdepartementet, og spurte om de om de hadde all den informasjonen de trengte.»

Jan Reinås

- Har jeg aldri hørt
Da næringsminister Dag Terje Andersen mandag denne uka møtte pressen sammen med statsminister Jens Stoltenberg i forbindelse med opsjonsskandalen, sa han følgende til Nettavisen:

- Reinås fikk beskjed om at opsjonsordningen måtte avvikles på billigst mulige måte. Det fikk han beskjed om allerede 21. juni.

Reinås tilbakeviser at han noensinne fikk en slik beskjed av næringsministerens utsendte:

- Det har ikke jeg hørt, sier han når Nettavisen konfronterer han med Andersens uttalelser.

Redd for sommervikarene
Etter møtet 21. juni reiste Reinås på sommerferie til Røros. Han fikk ikke den nært forestående avviklingen av opsjonsprogrammet ut av hodet.

- Jeg kom på at sommervikarene i departementet kanskje ikke var fullt ut orientert om saken. Rundt den første uka i juli ringte jeg så til Reiten og ba ham ta kontakt med departementet. Reiten ringte Næringsdepartementet, og spurte om de hadde all den informasjonen de trengte rundt avviklingen av opsjonsordningen. Departementet kvitterte at de hadde det de trengte. Reiten poengterte at dersom de skulle trenge mer informasjon, måtte de bare ta kontakt, forteller Reinås.

Selv om sommervikarene i Næringsdepartementet mente de hadde full kontroll, tok Hydro enda en gang kontakt for å forsikre seg om at de hadde gitt statsråden all den informasjonen vedkommende trengte.

- Et par dager før styremøtet 25. juli ringer Reiten og også informasjonsavdelingen i Hydro på nytt til departementet og drøftet hvordan saken ville bli håndtert utad. Poenget var å forhindre at en part kom med en uheldig vinkling av saken utad. Jeg vet ikke hva som ble sagt, men bare at det var en slik kontakt, forteller Reinås.

«Dette er sannheten»
- Hvordan har regjeringen kunnet rette så mye kritikk mot Hydro all den tid de skal ha vært så godt informert?

- Ja, det finner jeg veldig, veldig merkelig. Tross gjentatte forespørsler har ikke departementet bedt om mer informasjon om opsjonsutbetalingene. Alle visste at vi kom til å avvikle opsjonsprogrammet – og alle burde vite verdiene av opsjonene – men alle oppførte seg som om de var dypt sjokkert da dette ble kjent, svarer Reinås.

Han avslutter telefonsamtalen på følgende vis:

- Det du har fått nå, er sannheten.

- Hadde samtale
Statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet er på ferie og skriver følgende i en e-post til Nettavisen:

«Jeg kan bekrefte at jeg hadde en samtale med Jan Reinås 29. juli for at han skulle være kjent med oppdraget til advokatfirmaene i forkant. Jeg har ikke overbrakt noen hilsen fra statsministeren om å stå på, utover det ønsker jeg ikke å kommentere innholdet i samtalen.»

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis