Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir du gravid

Enten du vil bli gravid eller unngå det. Her er de beste tipsene.

(SIDE2): Det fins noen knep du kan følge dersom du vil bli gravid.

EGGLØSNING: For at egget skal bli befruktet må du ha eggløsning. Akkurat når eggløsningen skjer er individuell, men som regel skjer den en uke etter siste menstruasjonsdag. For å være sikker på akkurat når du har eggløsning er det dog en rekke hensyn å ta.

Tips: Slimete, blank utflod, og mer utflod enn vanlig kan tyde på at du har eggløsning. Du kan også kjenne en ømhet i eggstokkene.

Det er blitt gjort undersøkelser som viser at det kun er seks dager i måneden da du kan bli gravid. Fem dager før eggløsning, og en dag etter. Det kommer av at sædceller kan leve i livmoren opptil fem dager etter samleiet, og tålmodig vente på at en eventuell eggcelle skal komme vandrende, skriver lommelegen.no.

Eggcellen på sin side, kan leve opptil ett døgn etter at den ble kastet ut fra eggstokkene. Hvis du har samleie i en av disse seks dagene, er det ganske stor sannsynlighet for at de to cellene skal møtes, og du bli gravid.

«SIKRE DAGER»
De såkalte sikre periodene er de resterende tre ukene av menstruasjonssyklusen, men det finnes egentlig ikke noen sikre dager fordi det er vanskelig å beregne akkurat når eggløsningen finner sted. Dagene som går mellom eggløsningen og din neste menstruasjon er regelmessig (12-14 dager). Det er derimot ikke tiden mellom din siste mens og neste eggløsning.

For det andre kan du ha flere eggløsninger i løpet av samme menstruasjonssyklus. Ting tyder på at disse ekstra eggløsningene kan bli utløst av samleie. Dette gjør metoden sikre perioder enda mindre sikker.

NÅR HAR DU EGGLØSNING?
For å finne ut helt eksakt når du har eggløsning kan du gjøre dette:

Registrering: Du registrerer menstruasjonssyklusen din i 6-12 måneder. Ut fra dette går det an å beregne den tidligste og den seneste dagen du kan være befruktningsdyktig. Etter at all registreringen er gjort, finner du frem til den korteste av menstruasjonssyklusene dine. Hvis du trekker 19 dager fra denne, finner du din første befruktningsdyktige dag.

For å finne den siste dagen du er befruktningsdyktig på, trekker du fra 11 dager av din lengste menstruasjonssyklus. La oss si at din korteste syklus var på 24 dager, og din lengste på 33, vil du være befruktningsdyktig mellom dag 5 (24-19) og dag 22 (33-11) av menstruasjonssyklusen din.

Husk at dag 1 er den første dagen i menstruasjonen din.

TEMPEN STIGER
Temperaturen i kroppen din øker med ca. 0,5 grader ved eggløsning. Den holder seg på det samme nivå helt til neste menstruasjon. Hvis du måler temperaturen din hver dag, kan du registrere denne forandringen.

TEST URINEN
Urinen inneholder varierende mengder av østrogen og «eggløsningshormonet» LH, alt etter som hvor i menstruasjonssyklusen du befinner deg. Du kan måle hormonene ved hjelp av utstyr du får kjøpt på apoteket.

ETTER SAMLEIE: Ikke dusj med en gang. Behold sæden i skjeden en stund og ligg gjerne med hoftepartiet høyt slik at ikke sæden renner ut.

LEV SUNT: Både alkohol og sigaretter påvirker forplantningsevnen din i negativ forstand. Hvis du vil være maksimalt fruktbar bør du leve et sunt liv.

ALDER ER HINDRING: Jo eldre vi kvinner er jo vanskeligere er det å få barn. Dette fordi eggene eldes og det er gjerne de beste og mest fruktbare eggene som spretter først ut. Eggene fornyes ikke slik som sæd gjør det hos gutter.

P-PILLEBRUK OG GRAVIDITET: Det kan gå en stund etter at du har sluttet på p-pillen og til du blir gravid. I utgangspunktet er det slik at den dagen du slutter å ta p-piller kan du bli gravid, men p-piller virker på flere måter, hvorav hemming av eggløsning er den viktigste. I tillegg gjør de slimet i livmorhalsen seigere enn normalt og slimhinnen i livmoren mindre mottakelig for befruktede egg. Mange som slutter med p-piller opplever at menstruasjonen ikke er regelmessig i en kortere eller lengre periode etter man har sluttet. Allikevel kan eggløsning forekomme og man kan bli gravid. Nettopp fordi menstruasjonen er uregelmessig er det ekstra vanskelig å vite når og om man har eggløsning.

HARSAMLEIE-STILLING NOE Å SI?
Samleiestillingen påvirker i liten grad sannsynligheten for å bli gravid så fremst sædutømmingen finner sted i skjeden.

(Kilde: Lommelegen.no, Dr. Online)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis