Tenker du ofte over hvor lett tilgjengelig ditt telefonnummer og din adresse er for allmennheten? Ikke alle føler seg like komfortabel med dette. Vil du aller helst bare forsvinne fra alt som heter nummer- og adresseopplysninger på internett? Det er nesten mulig.

Nettavisen har over to dager snakket med ulike eksperter. Gisle Hannemyr (lektor ved Universitetet i Oslo), Ole Morten Knudsen (rådgiver datatilsynet), Lars H. Wærstad (IT-ekspert i Nettavisen) og Georg Apenes (direktør i datatilsynet) er alle enige om at du kan fjerne mye, men aldri bli hundre prosent usynlig.

Les også:Skeptisk, men kan ikke gjøre noe

Her får du ekspertenes beste tips til «nesten»-usynlighetens verden.

1. Ring teleoperatøren din
For å komme ut av 1881, og andre nummeropplysninger kontakter du teleoperatøren din og ber om at nummeret du står registrert med blir merket som reservert. Da registreres merknaden i databasene, og teleoperatøren har ikke lov til å gi ut din kontaktinformasjon til eksterne aktører. Dette er helt gratis. Du kan også velge å betale mobiloperatøren din for å ha helt hemmelig nummer.

Men husk. Da blir du hundre prosent utilgjengelig. Kun mennesker du selv velger får tilgang til ditt telefonnummer.

2. Snakk med familien om Facebook
Du har kanskje vært flink og ikke lagt inn adresse eller telefonnummer på Facebook-profilen din? Bravo! Men har samboeren / kona og ungene dine gjort det samme?

På Facebook du linke direkte til livspartnere og dine barn. Det samme gjelder andre veien. Så selv om du har vært flink, betyr ikke det at resten av familien trår like varsomt. Den yngste sønnen i huset har kanskje lagt ut hele adressen din?

Derfor er det lurt å lage en felles regel i familien om å IKKE legge ut kontaktinformasjon. Samme tips gjelder for andre sosiale medier.

3. Søk opp deg selv
Søk på ditt eget navn i en søkemotor på nett (f. eks Google). Målet er å finne ut om eksempelvis tidligere arbeidsgivere har listet din kontaktinformasjon i en eller annen database. Plutselig popper ditt telefonnummer opp fra en gammel jobbsammenheng. Da kan du enkelt ringe arbeidsplassen og be om at denne informasjonen blir slettet fra de ulike stedene.

Ved å søke opp deg selv kan du også finne ut om din informasjon ligger andre steder, lett tilgjengelig. Du får presentert en fin oversikt, og kan ta en telefonrunde for å slette deg selv.

4. Hold deg unna .com domene
Det kan være du kommer over internettsider hvor din kontaktinfo er lagt ut, uten at det står hvem du kan ringe for å løse problemet. Da klikker du deg inn på www.norid.no . Her kan du søke opp alle .no domener, og finne ut hvem som eier siden. Her finner du navn og adresser, slik at du kan ta kontakt.

Det er viktig at du er forsiktig med å legge ut kontaktinformasjon på .com domener, da informasjonen her er ekstremt mye vanskeligere å få fjernet.

5. Usynlig, men bare nesten
Hvorfor bare nesten? På grunn av skattelistene som ligger på internett. Disse gir begrenset informasjon. Navn, postnummer og poststed.

- Er det mulig for Ola nordmann å få tilholdssted slettet?

- Nei. Da må du ha folkeregistervedtak. For eksempel om du er i en trusselsituasjon og har behov for hemmelig adresse, forteller kommunikasjonsrådgiver i skattedirektoratet, Anette Bjerke.

- Hva med å få jobbadressen registrert som hjemmeadresse?

- Svaret er nei – det er din folkeregistrerte adresse (altså bostedsadresse) som benyttes i skattelistene, avslutter hun.

Rådgivertjeneste kommer
Ole Morten Knudsen forteller til Nettavisen at datatilsynet lanserer en rådgivningsside i løpet av mars. Den vil ta for seg problemstillingen vi har skrevet om i denne artikkelen. Tjenesten har fått navnet «slett meg», og skal hjelpe deg med guider til hvordan du løser ulike problemer av denne sorten.

Blant annet vil den forklare nøye hvordan du løser en situasjon der noen har laget en falsk Facebook-profil under ditt navn.

- Har tjenesten fått lanseringsdato?

- Nei. Alt det tekniske må på plass først, men i løpet av mars er den klar, understreker Knudsen.