Har du begynt å planlegge sommerferien og lurer på hva slags vær du har i vente her hjemme? Da har vi kanskje gode nyheter til deg. Meteorologer er sjelden bekvemme med å snakke om været lenger enn ti dager fram i tid, men på StormGeo sitter de faktisk med datamodeller for sommermånedene allerede nå. De indikerer høyere temperaturer enn vanlig i april, mai og juni. Også juli, august og september tegner til å bli god og varm, med temperaturer fra en til to grader over normalen.

Men meteorolog Stig Arild Fagerli iler til med alle mulige forbehold - og obs: Høye temperaturer kan også skape mye nedbør.

- Fryktelig vanskelig
- Sesongvarsel er generelt fryktelig vanskelig. Vi kan se hva varselet sier i store trekk, men jeg vegrer meg for å gå ned på detaljnivå, sier han og avviser helt å tippe hvilken sommermåned som blir best.

- Nei, det går det ikke an å si noe om. Det blir ren gjetning.

Ser på sjøtemperaturer
Når meteorologene forsøker å se flere måneder fram i tid, det de kaller sesongvarsel, er det alltid på bakgrunn av en rekke komplliserte modellkjøringer. Sjøtemperaturer nå er ett av de kriteriene som legges til grunn for disse kjøringene.

- Vi kjører flere prognoser og ser på ulike scenarioer, men det hefter mye usikkerhet ved dette, sier han.

StormGeo benytter data fra det felleseuropeiske værsenteret ECMWF, som leverte sine første værprognoser i 1979.

Det finnes likevel meteorologer som tar den helt ut.

Mørke skyker for britene
Britiske Positive Weather Solutions er et uavhengig selskap som nylig har kommet med sitt sommervarsel. Og firmanavnet til tross, det er mange mørke skyer i sikte for de som skal tilbringe sommeren i Europa, skal vi tro prognosene.

The Daily Mail har snakket med værvarslerne der i gården, og for Storbritannia forventer de en juni med mye regn, tordenvær og til og med flom. Og som om ikke det er nok: Den kommende sommerens vær blir dårligere enn den har vært de siste to årene.

Jonathan Powell i Positive Weather Solutions sier til avisa at folk vil trenge både paraply og solkrem denne sommeren, for den blir en salig blanding av godt og dårlig vær.

Men denne helgarderingen følger han opp med et nokså presist varsel for resten av sommeren: I juli vil vi se en liten bedring, mens august vil gi det beste sommerværet. Juli og August vil gi det varmeste været, ifølge Powell.

Ikke hørt om
Stig Arild Fagerli i StormGeo har ikke hørt om Positive Weather Solutions og kan ikke gå god for sesongvarslene fra dette selskapet, men han bekrefter at de også sitter på sesongvarsler for denne perioden.

- All erfaring tilsier at dette type varsling er svært vanskelig, særlig om sommeren. Riktignok har vi de siste tiårene sett en stille revolusjon innen værvarsling. Modellene blir mer og mer nøyaktige. Vi har mye større prosessorkraft enn før, men det er likevel snakk om værvarsling for kortere tidshorisonter. Været er og blir flyktig, sier Storm-meteorologen.

Det var vel også det britiske Met Office kom fram til da de i 2009 varslet en ordentlig grillsommer. Den var en prognose som ikke slo til i det hele tatt, og etter det har de holdt seg unna sesongvarsler der i gården.