NEW YORK (Nettavisen): I august i fjor ble en 29 år gammel IT-tekniker fra Frankrike arrestert i Paris. Reda Hame hadde vært i Syria, hvor han hadde blitt medlem av Den islamske stat (IS) og fått trening i å behandle våpen og bruke krypteringsprogrammet TrueCrypt.

Han hadde ifølge New York Times fått ordre om å angripe «enkle mål» som for eksempel en konserthall, for å «maksimere antall ofre». IT-teknikeren fikk med seg 2000 euro og reiste tilbake til Frankrike via Praha for å unngå å bli oppdaget.

Da han likevel ble tatt, fortalte han politiet at «angrep vil skje om svært kort tid», fordi IS «hadde en terroristfabrikk i Syria og ville forsøke å angripe Frankrike og Europa».

Avverget togangrep

Seks dager etter at Reda Hame ble avhørt av politiet, gikk Ayoub El Khazzani (26) ut av toalettet på et høyhastighetstog i retning Paris. Den 26 år gamle marokkaneren bar et Kalashnikov-gevær, en pistol og en boksåpner, av alle ting.

En fransk passasjer var på vei mot det samme toalettet da han så El Khazzani. Han kastet seg over ham, men ble slengt i gulvet. En annen passasjer, 51 år gamle Mark Moogalian, forsøkte også å stoppe El Khazzani, men ble skutt i nakken. Så gikk tre amerikanske venner til angrep på marokkaneren samtidig.

Spencer Stone, Anthony Sadler og Alek Skarlatos overmannet Ayoub El Khazzani og stoppet det som kunne ha blitt et meget blodigterrorangrep på Thalys-toget fra Amsterdam til Paris. Deres militære erfaring kom til god nytte og reddet sannsynligvis mange menneskeliv. Ingen ble drept og bare fire personer skadd.

PST-advarsel i 2014

To terrorister ble altså stanset i løpet av få dager i august, begge med tilknytning til IS. Dette var ingen overraskelse. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) sendte allerede 5. november 2014 ut en pressemelding hvor det ble advart om økt terrortrussel også i Norge.

Advarselen kom hovedsakelig på bakgrunn av en tale som IS publiserte i september det året, hvor terrororganisasjonen oppfordret til drap på amerikanere, europeere og australiere, og spesifikt på alle land som er med i alliansen mot IS. Det inkluderer Norge.

Rade Hame visste at trusselen var reell. Han hadde sett «terroristfabrikken» med egne øyne. Selv om både han selv og Ayoub El Khazzani mislyktes, ville det komme flere etter dem.

Hame hadde fått sin opplæring av Abdelhamid Abaaoud, en 28 år gammel belgier med marokkanske aner som tre måneder etter Hames arrestasjon selv var hovedmannen bak de grusomme terrorangrepene i Paris fredag 13. november.

130 mennesker drept og 386 skadd i tre synkroniserte angrep i Paris, inkludert i en konserthall.

Tirsdag i forrige uke mistet 35 mennesker livet under bombeangrep i Brussel, mens over 300 ble skadd. Også dette angrepet knyttes til personer som Abaaoud har trent opp.

IS har påtatt seg ansvaret for begge angrepene.

Enn så lenge har vi vært skånet for slike grusomheter i Norge.

Undervurderte Den islamske stat

New York Times har fått tilgang til rettsdokumenter og avhørsutskrifter som bekrefter det Rade Hame fortalte i august 2015. IS begynte allerede i 2014 å jobbe målrettet mot å angripe Europa. Altså omtrent på den tiden hvor PST økte terrorberedskapen i Norge.

- Dette har ikke dukket plutselig opp de siste seks månedene. De har jobbet med eksterne angrep helt siden gruppen gikk inn i Syria i 2012, sier Michael T. Flynn, en pensjonert general i USA som ledet forsvarets etterretningsbyrå fra 2012 til 2014, til New York Times.

Minst 21 IS-trente personer skal ha kommet seg inn i Europa i denne perioden. I begynnelsen var det enkelt. Da franskmannen Ibrahim Boudina (23) i begynnelsen av januar 2014 ble stanset av gresk politi med 1500 euro og et franskspråklig dokument med tittelen «Hvordan man lager hjemmelagde bomber i Allahs navn», ble han sluppet fordi det ikke var en arrestordre utstedt på ham, selv om han allerede da stod på Frankrikes overvåkningsliste.

Noen uker senere fikk hans mor en telefon fra Syria, med beskjed om at sønnen hennes «var sendt ut på et oppdrag». Fransk politi arresterte Ibrahim Boudina i familiens leilighet utenfor Cannes 11. februar 2014. De fant tre Red Bull-bokser fylt med 600 gram acetonperoksid-sprengstoff, likt det som ble brukt i Paris-angrepene.

Mehdi Nemmouche drepte fire mennesker da han skjøt tilfeldige besøkende på et jødisk museum i Belgia 24. mai 2014. Politiet fant en video i hans eie, hvor han tok på seg ansvaret for angrepet og hadde et IS-flagg ved sin side. Belgias visestatsadvokat Ine Van Wymersch avviste likevel en forbindelse til IS og uttalte at Nemmouche «handlet alene».

Men også Nemmouche kan kobles til Abdelhamid Abaaoud, som altså var hovedmannen bak Paris-angrepet og som lærte opp flere av terroristene som er blitt arrestert før de har rukket å gjøre skade. Nemmouche hadde en 24 minutter lang telefonsamtale med Abaaoud før museumsangrepet.

Ledes av talsmannen

Abdelhamid Abaaoud ble drept under en politirazzia i Paris-forstaden Saint-Denis fem dager etter terrorangrepet 13. november i fjor. Ettersom han kan knyttes til så mange av terroristene som har kommet til Europa, er det naturlig å tenke at IS ble kraftig svekket av hans død.

Det medfører ikke nødvendigvis korrekthet.

Selv om Abaaoud hadde ansvaret for å trene opp terrorister, er det ifølge New York Times Abu Muhammad al-Adnani som leder IS’ avdeling for angrep i Europa. Al-Adnani er den offisielle talsmannen for IS og regnes som en av terrororganisasjonens øverste ledere. Han rapporterer til Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for IS.

- Det er al-Adnani som leder planleggingen av de eksterne operasjonene til Den islamske stat, sier den tidligere direktøren for det nasjonale antiterrorsenteret i USA, Matthew G. Olsen, til New York Times.

Al-Adnanis avdeling identifiserer personer som kan rekrutteres, gir dem trening, sørger for å finansiere dem og organiserer utdeling av våpen når terroristene er utstasjonert.

Avdelingen står bak minst 650 drap i Tyrkia, Egypt og Tunisia, ifølge New York Times.

Ifølge avisen har IS-terrorister ankommet Europa i en jevn strøm siden 2014. De kommer som regel alene eller i par og med to til tre måneders mellomrom.

I Norge vurderer PST fortsatt trusselen som høy. I en uttalelse 9. februar i år forteller Politiets Sikkerhetstjeneste at den «vurderer det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer».

Flere framgangsmåter

Angrepene trenger ikke å være i regi av Muhammad al-Adnani eller hans avdeling. Selv om de organiserte angrepene forårsaker større drapstall, oppfordrer IS også sine tilhenger til uorganiserte voldshandlinger.

I et lydopptak som ble offentliggjort i september 2014 oppfordrer al-Adnani til å angripe vesten med alle mulige midler, enten det skjer gjennom å «knuse et hode med en stein, slakte med kniv eller kjøre over med bilen».

I ettertid kan minst to dusin voldelige eller dødelige angrep knyttes til IS, selv om de teknisk sett er utført av ensomme gjerningsmenn. En mann kuttet for eksempel hodet av sin arbeidsgiver nær den franske byen Lyon og sendte et bilde av hodet til IS. En annen mann stormet inn på en politistasjon i Paris med en slakterkniv og en utskrift av IS-flagget.

I en fersk utgave av IS-magasinet Dar al-Islam forklarer terrororganisasjonen at den har hentet sin taktiske inspirasjon fra tyskernes «auftragstaktik» på 1900-tallet, hvor kommandørene gir sine underordnede et mål og en tidsramme for gjennomføringen, men ellers gir dem full frihet i hvordan aksjonene utføres.

IS forklarer i magasinet at dette systemet gir rekruttene «fullstendig taktisk autonomi» og gjør det vanskelig å spore handlingene tilbake til IS.

(Artikkelen fortsetter)

«Dobbel belønning»

Tidlig i 2015 hadde Muhammad al-Adnani stasjonert ut personell på internettkafeer i Syria for å pumpe ut propaganda, med mål om både å motivere tilhengere til voldshandlinger og å rekruttere nye terrorister.

Reda Hame var en av dem som lot seg lokke.

Hame har i avhør med fransk politi senere forklart at han sluttet seg til IS for å bidra til å felle Syrias president Bashar al-Assad, men at han nærmest ved en tilfeldighet snublet inn i avdelingen for eksterne operasjoner, som al-Adnani ledet. Hame ble introdusert for Abdelhamid Abaaoud, som spurte om han var interessert i å reise til Europa.

Da Hame sa at han ønsket å kjempe mot Assad, ble Abaaoud visstnok irritert.

- Han sa at han ville vise meg de som hadde blitt skadd i krigen og bygninger som var ødelagt, slik at jeg ville forstå hvor heldig jeg var som skulle sendes tilbake til Frankrike i stedet for å kjempe i Syria, forklarer Hame i politiavhør.

Abaaoud lovet Reda Hame at han ville få dobbel belønning i himmelen for angrep i Europa. IT-teknikeren sa ja – og så begynte en kort og intensiv treningsuke. Han ble kurset i våpenbruk og kryptering før han ble sendt tilbake til Europa, sammen med en annen terrorist som hadde sitt eget oppdrag.

Mens Hame reiste til Tyrkia, deretter til Praha, så til Amsterdam og Brussel og til slutt via tog til Paris, hadde den andre terroristen blitt sendt til Spania – hvor han ble tatt av politiet. Dette førte til at fransk politi fikk nyss om Reda Hames planer og kunne arrestere ham da han kom til Paris.

Den 29 år gamle IT-teknikeren bestemte seg for å samarbeide med politiet, og har i avhør fortalt i detalj om hvordan han ble rekruttert og opplært, men han har hatt lite annet å tilby den franske etterretningstjenesten, bortsett fra en advarsel om at Den islamske stat bør tas svært alvorlig som terrortrussel.

Massedrapene i Paris og Brussel har befestet dette inntrykket.

- Alle signalene var der lenge før. For alle som fulgte med, ble disse signalene øredøvende i midten av 2014, mener Michael S. Smith, en antiterroranalytiker i Kronos Advisory som i 2013 begynte å informere amerikanske myndigheter om IS.