Gå til sidens hovedinnhold

Slik endte vennskapet

- Jeg helte ut bensinen, tente på og hørte en veldig poff-lyd. Da løp jeg, sier mordbrann-tiltalt.

BERGEN TINGRETT (iBergen.no) : 25-åringen innrømmet at det var han som hadde tent fyr på trappen som ledet opp til eks-kameratens leilighet, men nektet for påtalemyndighetens påstand om mordbrann.

- Jeg trodde huset var tomt, sa bergenseren i sin forklaring for retten mandag.

- Han voldtok kjæresten min
Natt til 12. mars i fjor helte han ut bensin fra en medbrakt halvannenliter flaske og tente på den innvendige trappen i huset i Åsane. Tidligere på kvelden hadde han møtt sin tidligere venn og nå bitre fiende på et utested i Bergen. De to hadde blitt uvenner året før da 25-åringens kjæreste anmeldte bestekameraten hans for sovevoldtekt. Selv hevdet han at de to hadde hatt frivillig samleie, og saken ble henlagt.

I tiden som fulgte mottok 29-åringen flere tekstmeldinger med drapstrulser fra den mordbrann-tiltalte mannen. Han oppdaget også at eks-kameraten hadde risset inn en drapstrussel i veggen ved døren hans.

- Det sto «187 din dag kommer». 187 er en drapskode de bruker i USA. Jeg ble veldig overrasket og visste ikke om jeg skulle ta det seriøst, fortalte 29-åringen for retten. Likevel anskaffet han seg balltre etter de mange episodene.

Familie sov
Mens 25-åringen antente trappeoppgangen, var 29-åringen på vei hjem fra byen. I første etasje lå et ektepar i 40-årene og deres tre barn på ett og tre år og sov.

- Jeg så at det brant øverst i trappen, så jeg gikk ned til naboen og vekket dem. Av dem fikk jeg låne et pulverapparat og slukket brannen, fortalte 29-åringen.

Ifølge fagkyndige kunne brannen ha vokst seg til dødelige dimensjoner innen få minutter, dersom ikke 29-åringen hadde kommet hjem og slukket brannen.

- Det var aldri meningen at noen skulle bli skadd. Da jeg tente på, tenkte jeg ikke i det hele tatt. Realiteten slo inn over meg da jeg hørte poffet idet jeg tente på bensinen. Først da jeg flyktet fra stedet og så brannbilene komme i full utrykning, ble jeg redd for at det kunne være folk i huset. Jeg gikk hjem til kjæresten min og fortalte hva jeg hadde gjort. Hele natten lå jeg med hodet i fanget hennes og skjønte ikke hva som hadde skjedd, forklarte den angrende 25-åringen.

- Beklager at dere kom imellom

Men angeren for brannen, som kunne ha utviklet seg til en tragedie, var begrenset til familien som sov i første etasje. Etter at nabokvinnen hadde vitnet, ba 25-åringen om unnskyldning.

- Jeg beklager på det sterkeste for at dere kom imellom dette med meg og NN (kameraten, journ. anm.) og at dere fikk denne dramatiske opplevelsen. Jeg ville aldri utsatt dere og deres barn for fare hvis jeg visste dere bodde der. Jeg har ikke ord for det som har skjedd, sa han henvendt til kvinnen. Han tror fortsatt at 29-åringen har voldtatt han tidligere kjæreste.

Men påtalemyndigheten mener tvert imot at 25-åringen var klar over at huset var bebodd og har derfor tiltalt ham for mordbrann, samt drapstrusler.

Det er satt av tre dager til saken i Bergen tingrett. 25-åringen risikerer fengsel i to år dersom han dømmes.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot