OSLO SENTRUM (Nettavisen): Med John Arne Riise borte fra landslaget er landslagssjef Egil Drillo Olsen nødt til å gjøre et valg. Han må finne en erstatter.

Per dags dato finnes det tre gode alternativ i troppen. Lars-Christopher Vilsvik, Espen Ruud og Tromsøs Ruben Kristiansen. Høyreback Tom Høgli kan også flyttes over.

Vilsvik sliter med skadeproblemer og rekker muligens ikke oppgjøret mot Albania. Dermed står det trolig mellom Ruud og Kristiansen. En høyrebeint og en venstrebeint spiller.

Ruud har vært inne landslagsvarmen lenge, mens Kristiansen er ganske så fersk i både norsk toppfotball og på landslaget. Sistnevnte har likevel imponert stort på kort tid.

- Kan bidra
Og det er langt ifra utenkelig at Drillo kommer til å velge mannen som spilte i 2. divisjon så sent som i 2012, til det som kan bli årets viktigste landskamp for Norge.

- Jeg er klar hvis jeg får sjansen. Det er en fordel at jeg er venstrebeint. Drillo må nå velge mellom en med ren venstrefot, eller en med rutine, sier Kristiansen til Nettavisen.

- I den posisjonen faller det seg mer normalt å bruke venstrefoten i en del situasjoner, og det gjør at ting kan løses litt fortere noen ganger, enn for en som er høyrebeint, sier han.

Kristiansen står bokført med kun to landskamper for Norge, mot Sør-Afrika og Zambia, og bruker denne samlingen til å høste erfaring.

- Ja, jeg tar med meg all den erfaringen jeg kan få. Men når det er sagt, så har jeg lyst til å spille og bidra. Jeg vet jeg har noe å bidra med. Men dette blir bra uansett, sier han.

Landslagssjef Egil Drillo Olsen sa på en pressekonferanse tirsdag at han ikke hadde tatt noe valg om venstreback enda. Ringreven mente det var jevnt mellom kandidatene.

- Jeg har flere alternativer, men det er mulig Lars-Christopher er uaktuell. Det får jeg beskjed om onsdag. Da har vi én som er venstreback og venstrebeint og to som ikke er det, sier han.

- De to andre har imidlertid mer erfaring. Offensivt er de ganske like. Espen har vært kantspiller og har mer erfaring der, men alle tre er bra offensivt, sier landslagssjefen.

- Mer spesialisert
Når Drillo nå skal velge en ny back som skal fylle den posisjonen John Arne Riise altså har hatt i mange år for Norge, skal treneren fylle en av de mest spennende rollene i dagens fotball.

Såkalte eksperter er flinke til å bruke uttrykket «en moderne back» i sine analyser, og det er ikke tvil om at backrollen har utviklet seg mye de siste årene.

Sidebackene var tidligere sett på som rene forsvarsspillere, men med årene har rollen blitt langt mer offensiv, samtidig som kantspillere ofte liker å trekke mer inn i banen.

Hurtighet, ballsikkerhet, pasningsferdighet på både korte og lange pasninger, samt innlegg, kondisjon, og det å kunne utfrodre én mot én, har alle blitt viktige egenskaper for en sideback.

Dag Riisnæs, som er treneransvarlig i Norges Fotballforbund, og er svært oppdatert på trender i både internasjonal og norsk fotball, mener backrollen har et stort potensial utviklingsmessig.

- Vil vi nok se at noen roller vil bli mer spesialisert i fotball. Sidebackene må ha større motor, både opp og ned i banen. De må være like gode bakover, som framover, sier han til Nettavisen.

- Backene har blitt de nye breddeholderne i dagens fotball. I den rollen vil vi nok se en ytterligere spesialisering de kommende årene. Det vil nok kreves mer av den som spiller back.

Kvalitetene som kreves har 25 år gamle Ruben Kristiansen vist både for Tromsø og landslaget siden han fikk sitt gjennombrudd i fjor.

- Bidrar offensivt
Da han for eksempel fikk sjansen i treningskampen mot Sør-Afrika i vinter, så vi tydelig at Tromsø-spilleren har både fart, ro med ballen, kreativitet og ikke minst god kondisjon.

- Hva legger du i uttrykket en «moderne back», Ruben?

- Det er at man bidrar offensivt, og ikke bare står bak der. At man er med. Angrepet starter ofte hos backene, og det er et område der jeg absolutt kan bidra, sier Kristiansen.

- Så du er en moderne sideback?

- Ja, det føler jeg at jeg er, svarer han på Nettavisens spørsmål.

Kristiansen har som nevnt gjort det man må kalle kometkarriere i norsk fotball og gått gradene fort i løpet av kort tid. 25-åringen har vært innom flere posisjoner på banen.

Så sent som i 2009 spilte han på midtbanen for Skjervøy IK, men da han kom til Tromsdalen ble han omskolert som back. Kristiansen har trent seg opp til å bli en av Norges beste i rollen.

- Det at jeg spilte på midtbanen, har definitivt vært nyttig. Jeg høstet mye erfaring på det, blant annet når det gjelder pasningsspill, forteller han.

- Jeg liker også veldig godt å utfordre én mot én, og ha ballen mye i beina. Det er nok også noe som kommer av at jeg har spilt på midtbanen tidligere, sier landslagsbacken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Trener spesifikt
I tillegg til erfaring fra ulike roller har Kristiansen også trent veldig riktig og godt for sin rolle. Det er ikke tvil om at 25-åringen har bra fokus på hvilke kvaliteter som kreves.

- Jeg har hatt veldig fokus på hurtighet. Jeg har kjørt mye knebøy og andre relaterte øvelser for å bli bedre der. Jeg har også tatt initiativ til mye én mot én-dueller på trening, sier han.

- Har du mer fokus på rollespesifikk trening enn andre norske spillere?

- Jeg føler jeg har hatt veldig riktig fokus på det jeg må gjøre for å bli bedre i min rolle. Hva de andre driver med er ikke så interessant for meg, sier han.

Så gjenstår det å se om Kristiansen er mannen som får sjansen i VM-kvalifiseringskampen mot Albania. Kampen spilles på fremmed gress fredag kveld.

P.S. Ruben Kristiansen takket nylig nei til et nytt kontraktsforslag fra Tromsø. Han har kontrakt ut 2014-sesongen, men har blitt koblet med en overgang til blant annet Vålerenga.

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P. S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!