Runar Heggen svarte leserne på nettreff. Les spørsmål og svar nederst.
Skanska meldte tirsdag at de vil 800 personer mister jobben, og hvis en ny prognose fra OECD slår til, vil antallet arbeidsledige øke med åtte millioner i løpet av de neste to årene.
- Det er tilfeldig hvem som rammes av arbeidsledighet, sier administrerende direktør Runar Heggen i Podium.
Les også:
Han har selv opplevd det å miste jobben en gang, så han vet hvordan det er. Siden 1995 har han kurset jobbsøkere. Selskapet Podium, som Heggen startet i 2002, holder kurs for langtidsledige på Østlandsområdet. I dag har selskapet 130 instruktører, 36 kurssentre på Østlandet og cirka 500 studenter daglig - rundt 2-3000 studenter på årsbasis.
- Det er tøft å plutselig sitte der alene. Den ene dagen er man på jobben, den neste sitter man hjemme, sier Heggen, som fortsatt er kursleder for langtidsledige.
Kom ut av skapet!
Den største faren ved å bli ledig, advarer Heggen, er at strukturen på dagen din kan forsvinne. Og at nettverket dit og kontaktene dine forsvinner. Ikke forsvinn under dyna! Kom ut skapet og la omgivelsene dine få vite at du er arbeidsledig.
- Det er viktig å forstå at det å få en ny jobb faktisk er din nye jobb for en periode. En vanlig søkerprosess tar ofte ta et halvt år. Det tar altså som regel tid, selv om det av og til kan gå fortere, sier Heggen.
Han sier at det er naturlig å reagere med sinne, frustrasjon, fortvilelse, oppgitthet og resignasjon når man mister jobben. Tiden går og noen langtidsledige begynner å skyte på omgivelsene. Det er nå alle andres skyld at de ikke har eller får jobb. En slik spiral er negativ. Man må, selv om det høres klisjéfylt ut, tenke positivt. Man må søke opp folk som kan gi positiv og støttende feedback.
Les også i Nettavisen Jobb:
Måtte finne sjef med stor nese
- Man må passe på å ta vare på seg selv. Og man må være synlig og åpen på at man er arbeidsledig. Det fins de som går hjemmefra klokken åtte om morgenen, for at naboen ikke skal se at de har blitt arbeidsledige. Det er en helt feilslått strategi. Vær åpen om at du er ledig - på en ok måte. Da kan du si til naboen: «Du som jobber med sånn og sånn, vet du hva som skjer med det og det.» Da kan det bli en hyggelig samtale og du kan få nyttige tips om jobbmuligheter, sier Heggen.
Finn deg selv!
På Podium-kursene er det første man gjør å finne seg selv. Kall det gjerne Fase 1. Hva liker du? Hva slags kompetanse har du? Hvem er du som person? Hva slags arbeid ønsker du?
- Du må kjenne deg selv om du skal klare å selge deg selv som arbeidstaker, sier Heggen.
I Fase 2 dissekerer du deg selv og setter bitene sammen til en verktøykasse for arbeidssøkere. Du skriver en CV der det kommer fram hva DU kan bidra med, søknader som får fram DITT bidrag og DIN motivasjon. Fase 3 er salgsfasen. Og du skal etter Fase 1 og Fase 2 være godt rustet til å selge deg selv.
Slik skriver du en CV som gjør inntrykk
Vær aktiv - og oppfinnsom!
Heggen sier at man må forberede seg like godt til uformelle aktiviteter som til et jobbintervju. Bruk nettet - bli oppdatert på den aktuelle bransjen og bedriftene det gjelder.
- Et eksempel på en smart aktivitet, dersom du er kvinne og vil jobbe i klesbutikk, kan være å ta på seg representative klær og besøke de aktuelle butikkene på Karl Johans gate før klokken 11 - når det er lite aktivitet der. Men du må altså være godt forberedt, sier Heggen.
Ekstraservice? Det er ikke Shell, men det er DEG, det. Heggen sier at mange slår inn døra til en ny arbeidsgiver ved å se behovet til bedriften og formidle at de kan gjøre MER enn det stillingsannonsen krever. Her bruker Heggen som eksempel en kvinne som fikk jobb som barnepasser ved et treningssenter ved å foreslå aktivitetsdager for barna, samt stille seg til disposisjon for mangfoldige forfallende gjøremål på den lille arbeidsplassen. Det gjelder å være kreativ i innsalget.
Ordlegg deg riktig!
Heggen mener at det er viktig hvordan man ordlegger seg overfor kontakter i jobbsøket sitt. Man ønsker jo ikke å fremstå som man er desperat og trygler etter en jobb. Eksempel: «Jeg har ikke jobb, men har dere en jobb til meg?» Feil og kravfull formulering, mener Heggen. Han anbefaler å ordlegge seg slik: «Har du tips eller ideer til hvor det kan finnes jobbmuligheter? Har dere noen behov i bedriften som ikke blir oppfylt nå?»
- Du vinner på å være behovsorientert i jobbsøkingen din. Markedet er proft og det skal være økonomisk forsvarlig å ansette deg. Både du og bedriften skal vinne på at du jobber der. Om du klarer å få et bein innenfor, f.eks. i form av et vikariat, så kan du utvikle et behov for dine tjenester. Også under jobbintervjuet er det lurt å være behovsorientert, lytte og stille spørsmål som «Hva er det dere har behov for?» sier Heggen.
Heggen sier at det kan være døden for en langtidsledig å satse alt på å få «drømmejobben», mens det er liv laga i å få «et bein innenfor».
Les også:Her får bare de pene søke jobb
Fortell en historie!
I uformelle samtaler og på jobbintervjuet: Ikke kom med bare påstander om deg selv, men fortell historier om deg selv! Heggen sier at historier setter i gang mange flere assosiasjoner og refleksjoner hos andre enn det påstander gjør. Historier engasjerer og gjør at folk husker deg.
- Altfor mange bruker altfor mye tid på å lage den «perfekte søknaden» og den «perfekte CV-en». Hva er egentlig den «perfekte søknaden»? Jo, det er den søknaden du kan stå for. Men det er et smart trekk å skrive søknader som skaper nysgjerrighet rundt deg selv. Derfor må du ikke finne på å skrive «alt» i søknaden, sier Heggen.
Det er mye lettere å stå sammen med noen enn alene
Og husk: Du kan læres opp! Heggen sier at det avgjørende for mange bedrifter er at du er motivert og har de rette holdningene. Da er de villige til å lære deg opp. Motivasjonen din og holdningene dine finner du selvsagt i verktøykassa, pent dissekert i Fase 2.
Og til sist: Heggen sier at det er kjempeviktig at du har en positiv arena mens du er jobbsøker. Og det trenger ikke være et Podium-kurs eller en jobbsøkerklubb av noe slag. Det kan faktisk bare være deg og en god venn, for eksempel.
- Dere trenger ikke å være flere enn to som møtes to ganger i uka. Når den ene gir opp, så får denne drahjelp av den andre - og motsatt. Det er mye lettere å stå sammen med noen enn alene, sier Heggen.