Tirsdag ble den såkalte dommedagsklokken stilt ett minutt nærmere midnatt. Det betyr at en rekke anerkjente forskere mener verden er ett steg nærmere en atomkatastrofe enn vi var i fjor. Forskerne henviser til usikkerheten rundt atomvåpenprogrammene til røverland som Nord-Korea og Iran.

I tillegg har atomulykken ved Fukushima-anlegget i Japan bidratt til at usikkerheten er større enn den var før.

Fem minutter på midnatt
Nå står atomklokken stilt på fem minutter på midnatt. Dette er mildt sagt urovekkende. Men i 2012 er det ikke først og fremst atomklokken som bekymrer konspirasjonsteoretikere.

Det er nemlig Maya-kalenderen som skaper mest frykt for dommedag. Denne velkjente kalenderen, som startet for 5125 år siden, ender 21. desember 2012.

Mange konspirasjonsteoretikere hevder derfor at dette er den endelige datoen for dommedag. De mer jordnære skeptikerne sier imidlertid at kalenderen går i sykluser, og at den simpelthen begynner på nytt etter 21. desember.

Frykter massehysteri
Amerikanske myndigheter tar Maya-kalenderen på blodig alvor og frykter at den vil skape massehysteri.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA forsøker derfor å dysse ned dommedagshysteriet ved å være tilgjengelig for allmennheten, slik at de kan berolige engstelige amerikanere.

Organisasjonen har blant annet opprettet en egen seksjon på sine nettsider som omhandler 2012-fenomenet.

NASA sier de har mottatt 5000 spørsmål fra folk som lurer på om de skal begå selvmord og drepe sine familiemedlemmer og kjæledyr.

- Det vil ikke skje noe farlig med jorden i 2012, fastslår NASA på sine sider.

- Vår planet har klart seg helt fint i mer enn fire milliarder år, og anerkjente forskere på verdensbasis kjenner ikke til noen trusler som er knyttet til 2012, fortsetter NASA.

Seniorforsker ved NASAs astrobiologiske institutt, David Morrison, sier han mottar rundt ti bekymringsmeldinger om dommedag på e-post hver dag.

- Dansk mor vil drepe sine barn
En dansk, høygravid mor skrev nylig en e-post til ham.

«I går så vurderte jeg å drepe meg selv, barnet i magen min og min elskede to år gamle datter før desember 2012 i frykt for å måtte oppleve jordens undergang,» skrev den danske moren.

En amerikansk tenåring uttrykte også frykt for dommedag.

«Jeg vurderer selvmord. Jeg er livredd. Jeg ønsker ikke å leve lenger. Jeg fortjener en forklaring,» skriver en 13 år gammel jente.

En tredje person er mest opptatt av sitt kjæledyr.

«Jeg er så redd. Min eneste venn er en liten hund. Når bør jeg avlive henne slik at hun slipper å lide når jorden går under?»

- Bunkerplass til 300.000
Engstelige amerikanere løper og kjøper alt fra billige overlevelsesbøker til plasser i atom- og asteroidesikre bunkere som koster rundt 300.000 kroner per hode.

Amerikaneren Robert Vicino er en av flere som nyter godt av andres frykt. Han livnærer seg på å selge plasser i luksusbunkere som er plassert på hemmelige steder i delstatene Indiana og Nebraska.

«Hva om profetien er sann? Hvilken side av døren ønsker du å være på? spør Robert Vicino på sin webside Vivos.

- 5000 har bestilt plass
På nettsiden er det en klokke som teller ned til 21. desember. I skrivende stund er det nøyaktig 344 dager, 12 timer, 45 minutter og 28 sekunder igjen til «dommedag».

Han hevder at mer enn 5000 amerikanere har bestilt bunkerplass, og at han nå utvider virksomheten til Europa.

- Slik vil jorden gå under
Konspirasjonsteoretikerne har spekulert på mange mulige utfall for jorden den 21. desember. Noen tror at jorden blir truffet av en kjempeplanet. Andre sier at jorden går opp i flammer som følge av solstormer. En tredje teori er at jorden blir oppslukt av et svart hull.

En fjerde teori er at det amerikanske instituttet SETI, som søker etter utenomjordisk liv, har oppdaget tre store romskip som vil ankomme jorden i løpet av 2012.

Kilder: BBC, Daily Mail, NASA, Vivos.