Gå til sidens hovedinnhold

Slik formet krisen britene

Sjekk de overraskende funnene.

(SIDE2:) Listen til den britiske avisen The Guardian summerer hva som har skjedd med britenens livsstil de siste seks årene. Mens vi nordmenn ble forskånet fra finanskrisen i det store og hele, ga den sterke ringvirkninger for en rekke europeere. Den har ledet til en av de største ungdomsledighetene på tiår, og i England har mange rett og slett skiftet livsstil, skriver avisen.

Avisen presenterer 15 punkter, og her gjengis noen av dem.

1. 10 pundsmåltidet
Da krisen rammet, sluttet britene å gå på sin lokale restaurant, men supermarkedene kastet seg rundt. Mest heldig var matavdelingen til Marks & Spencer som introduserte litt bedre ferdigmåltider komplett med en flaske vin og siderett til kun 10 pund. Det er blitt en kjempesuksess.

2. Folk skiller seg ikke
I løpet av de siste seks årene har skilsmisseraten gått ned 23 prosent. Folk har rett og slett ikke råd til å skille seg.

3. Bygger ut hjemme
Som følge av krisen, har ikke ungdom råd til å skaffe egen bolig. Britiske hjem har derfor blitt trangere, voksne barn bor hjemme og de heldigste har bygget ut kjeller og loft for å gi rom istedenfor å kjøpe ny bolig.

4. Alkoholforbruket gikk ned
Dette er kanskje ett av de mer overraskende funnene. Fra 2007 og til i dag har forbruket gått ned fra 9,2 liter ren alkohol til 8 liter alkohol.

5. Fikk renere luft
Forurensning i byene falt med 15 prosent. Folk erstatter ikke bilen om den går i stykker og fabrikker går på halv maskin.

6. Dyrker selv
Å dyrke grønt og annet selv fikk et oppsving, mens salget av økologisk mat gikk kraftig ned fordi man antar at middelklassen ikke tok seg råd til det mer.

7. Tennene ble dårligere
Den britiske tannlegeforeningen sier at antall hastesaker har gått opp som følge av at folk kutter å gå til tannlege.

8. Mer TV-reklame
OfCom, den britiske organisasjonen som styrer hvor mange reklame som kan sendes, tillot kanaler å sende flere minutter ekstra reklame for å få sving på kjøpekraften og dermed økonomien.

9. Kjæledyrene tapte
Antall dyr som bare ble forlatt steg med 65 prosent, forteller omplasserforeninger.

10. Folk ga opp hoppepåturer
Om britene reiste på ferie, så var det planlagt. Last minute-tilbud opplevde en nedgang, skriver The Guardian. Folk ville vite at de fikk helt sikkert valuta for pengene.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken