Gå til sidens hovedinnhold

Slik hilste Krekar retten

Mandag startet en ny rettssak mot Najmuddin Faraj Ahmad. Tiltalte selv hilste retten med en stor håndskrevet plakat.

OSLO (NTB, Nettavisen): Mandag begynte rettssaken mot Krekar, som nok en gang er tiltalt for å ha kommet med trusler og oppfordret til straffbare handlinger.

Krekar hadde med seg en håndskrevet plakat som han holdt opp da han ankom rettssalen mandag morgen. Der hadde han regnet ut hvor mange ganger han hadde møtt for retten i Norge og hvor mange dager han har sittet fengslet.

"54 ganger har jeg møtt i deres rettssaler, 35 ganger har jeg blitt tiltalt, 13 år uten rettigheter. 1250 dagers fengsel for trusler. Skammelig. Hvor er menneskerettighetene?", hadde Krekar skrevet på plakaten.

Les også: - Det er en utfordring med muslimske ekstremister

Han nektet straffskyld da saken startet mandag.

Se video

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=PWJNEvogBxekv9NIC3tWT9LP6shNmnOIVq_EWchQBrpw7sa4yD-Dw6M8Z4PvdzpcypqM4RwPAoEAfIuUnfzN0kbXTu-jbbYh&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

- Dette er 54. gang jeg er i retten. Det som ligger bak her, er et teater, uttalte mulla Krekar da han møtte i retten.

Under sin forklaring senere på dagen, utdypet mullaen hvordan han oppfattet de mange rettsprosessene mot han.

– Hver gang når jeg kommer inn i retten, har politikere og etterretning fabrikkert saker om meg. Vi kommer alle inn her, jeg, advokaten min, aktoratet, men det er bare et teater, en scene for det som ligger bak, uttalte Krekar.

Lovet gave

– Det er ikke først gang han viser fram en slik plakat. Han har full kontroll på hvor mange dager han har sittet i fengsel og hvor mange ganger han har vært i retten. Så håper jeg at jeg er i stand til å ivareta hans menneskerettigheter på en god måte innenfor de rammene en norsk rettsstat gir, uttalte Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, til NTB i den første pausen i rettssaken.

Krekar er tiltalt for uttalelser han kom med under et NRK-intervju i februar i år. Uttalelsene falt bare en drøy måned etter at han hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere.

I intervjuet, som ble sendt 25. februar, kom han med uttaleleser mot en av de tre kurderne, som politiet mener må oppfattes som trusler under særdeles skjerpende omstendigheter og for offentlig oppfordring til en straffbar handling.

Under intervjuet sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen til kurderen, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

– Må dø

Ifølge tiltalen er det straffeskjerpende at Krekar har uttalt det samme over lengre tid og ved flere anledninger. I tiltalen vises det blant annet til et intervju med den kurdiske TV-stasjonen NRT 12. februar, hvor Krekar også uttalte at den navngitte kurderen og andre «frafalne» må dø.

Meling sier det blir opp til retten å avgjøre om uttalelsene faktisk kan regnes som trusler.

– Han gjentar opplysningene fordi han blir spurt om hva islam og sharia, etter hans forståelse, sier om enkelte handlinger, som å brenne Koranen. Da bør det ikke overraske noen at han ikke har endret oppfatning og at islam i den forstand ikke har endret seg om Krekar har vært i fengsel, sier Meling.

Nekter straffskyld

Intervjuet med NRKs journalist Anders Magnus ble avspilt av i retten mandag. Statsadvokat Torunn Gran leste også opp utdrag fra det timelange intervjuet med NRT.

Retten fikk blant annet høre at Krekar mente kurderen ikke burde være redd for ham, men for hele den muslimske verden etter det han hadde gjort (brent Koranen, red.anm.), og at han gledet seg over terrorangrepet mot satireavisen Charlie Hebdo i Paris.

Det er satt av fem dager til rettssaken.

– Står fritt til å drepe

Under intervjuet med NRKs journalist Anders Magnus sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen mot kurdiske Halmat Goran «står fritt til å drepe ham».

Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper Halmat Goran

«Utsagnet må videre ses i sammenheng med at han over lengre tid og ved flere anledninger (...) har uttalt at Halmat Goran og andre «frafalne» må dø», heter det i tiltalen.

Krekar nekter straffskyld og har uttalt at han mener saken mot ham er politisk motivert. Hans forsvarer Brynjar Meling har tidligere uttalt at Krekar kun har gjentatt tidligere uttalelser og at det er forbudt i Norge å straffe noen for samme forhold to ganger.

– Fare for oversoning

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, har sittet varetektsfengslet siden NRK-intervjuet i februar.

Under fengslingsmøtet i august sa Meling at han var bekymret for at klienten skulle oversone. Krekar hadde da sittet 24 uker i varetekt, og Meling mener det er lenger enn mullaen eventuelt vil sone dersom han blir funnet skyldig.

Politiinspektør Vegard Rødås uttalte da at han ikke var bekymret for at Krekar skal sone for lenge.

– Dette er alvorlige trusler. I 2012 ble han dømt til fengsel i to år og ti måneder for tilsvarende uttalelser. Det dreide seg riktignok om flere trusler, men det er straffeskjerpende at han denne gangen framsatte dem så raskt etter å ha avsluttet soning, sa Rødås.

Kritisk til Magnus

Meling km i retten med kritikk mot NRK, og spesielt intervjuteknikken i intervjuet

Han mener at reporter Anders Magnus stilte ledende, konkrete spørsmål, vel vitende om hva mulla Krekar ville komme til å si, og at NRK deretter publiserte de mest kontroversielle og oppsiktsvekkende uttalelsene.

Innslaget som ble vist på TV var på om lag 13 minutter av rundt to timer med råmateriale.

Meling sa at han ville be retten pålegge NRK å utlevere råmaterialet, fordi han mente det var svært viktig for å få fullt ut belyst saken.

Advokaten påpekte også at Krekar fikk hundrevis av mediehenvendelser etter løslatelsen i januar, men kun svarte på fire – NRK, Al Jazeera, RTL og revyavisa til Kyrksæterøra revylag.

– Det nevnes fordi det gis inntrykk av mulla Krekar nærmest uoppfordret etter løslatelsen flyr til pressen med sitt budskap, sa forsvareren.

Politiet vedtok etter løslatelsen i januar i år å tvangsflytte Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne i Sør-Trøndelag, et vedtak Borgarting lagmannsrett senere opphevet. (©NTB)

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken