Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan det gå når mobilen eksploderer

Antall beslag i Norge minst seksdoblet.

Som NA24 viste onsdag var piratkopien av Nokias nye flaggskipmobil N8 på markedet i Thailand allerede i april 2010, seks måneder før originalen var til salgs i butikker verden over.

Les artikkelen Ser du hvilken som er ekte?

Nå viser ferske tall fra tollvesenet en eksplosjon i antall piratbeslag i Norge.

Frem til 1. november i 2010 er det beslaglagt hele 222.181 falske kopiprodukter. Det er en seksdobling fra 2009, og ennå gjenstår to måneder av året.

Alt kopieres
Ifølge tollvesenet er det en trend at stadig flere varer kopieres og at piratproduktene blir mer avansert og holder høyere kvalitet enn tidligere. Det som vekker størst bekymring er likevel at mange av kopiene utgjør en trussel mot helse, miljø og sikkerhet.

- Vi ser eksempler på falske flydeler, leker som inneholder giftstoffer, medisiner med altfor mye eller ingen virkemidler, hele jagerfly og biler, sier seniorrådgiver Karianne Bø i Toll- og Avgiftsdirektoratet til NA24.

Økt satsing
Ifølge Bø kommer den drastiske økningen av beslag hittil i år som et resultat av tollvesenets økte fokus på brudd på immaterielle produktrettigheter (IPR).

- Når det gjelder trender ser vi mye av det samme som resten av Europa. Vi beslaglegger mest av sko og elektronikkprodukter, kosmetiske produkter, motevarer som solbriller, klokker, klær og vesker. Det som virkelig bekymrer er den kraftige økningen av falske legemidler, sier Bø.

Livsfarlige legemidler
Hun opplyser at falske legemidler har ført til cirka 3.000 dødsfall bare i G20-landene (de 19 største økonomiene pluss EU).

- Vi har blant annet tatt beslag i legemidler der veimaling har vært en av ingrediensene, sier Bø.

Hverdagsprodukter
En annen trend er at piratprodusentene kopierer flere produkter enn tidligere.

- Tidligere ble først og fremst luksusvarene kopiert. I dag ser vi flere eksempler av piratkopierte hverdagsprodukter som vaskepulver, sjampo med mere, sier Bø.

Høyere kvalitet, men mangler det vesentlige
Jobben med å avsløre falske varer blir stadig vanskeligere.

- Tidligere kunne piratkopier avsløres av dårlig kvalitet og lave priser. I dag er mange av kopiene av god kvalitet, og prisene skiller seg lite fra original vare. Men selv om mange piratprodukter har relativt god kvalitet, vil teknologien bak produktet mangle, sier Bø.

For eksempel kan joggesko som ellers ser identisk ut i forhold til originalen ha en demping bestående av papp.

Slavearbeid
Piratvarene blir ofte blir produsert under kummelige forhold.

- Vi ser mange eksempler på at krav til hygiene og arbeidsmiljølov er ikke-eksisterende. Vi vet også at mange produsenter av piratkopier benytter seg av barnearbeid og slavearbeid, sier Bø.

Går fra narko- til piratindustrien
Den høye lønnsomheten og lave risikoen ved å produsere og selge kopiprodukter gjør at mange kriminelle har gått bort fra narkotikasmugling.

- De fokuserer nå på produksjon og salg av piratvarer. Overskuddet blir ofte brukt til å finansiere andre former for organisert kriminalitet, for eksempel terrorisme, sier Bø.

Advarer mot kopiene
Ifølge Henna Pelkola ved Nokias hovedkontor i Finland er det svært mange grunner til å unngå kopiutgavene.

- Falske produkter fjerner tryggheten for vanlig forbrukere. De risikerer å ende opp med mobiltelefoner som ikke bare er dårlige, men også farlige. I tillegg utgjør de ulovlige produktene et problem for samfunnet generelt ved at toll og avgifter for store beløp unndras fellesskapet, sier Pelkola til NA24.

Hun opplyser at Nokia har ett eget team som aktivt bekjemper selskaper og personer involvert i den ulovlige kopiindustrien.

- Vi har allerede vunnet flere rettssaker rundt om i hele verden, sier Pelkola.

Pass på dette:
Pressetalskvinnen har følgende råd til norske mobilkjøpere som vil inngå å ende opp med kopiutgaven:
* Kjøp telefonen fra en autorisert Nokia-forhandler.
* Sjekk alltid at mobilen har et gyldig IMEI-nummer
* Kontroller at innpakningen er original og at tilbehør er originalt
* Alle Nokia-produkter har en internasjonal garanti på 12 måneder.

Kommentarer til denne saken