Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du tjene på at det blir full krise

Hellas går etter alle solemerker konkurs. Her er tips om hvordan du kan tjene penger på full europeisk kollaps.

Hellas har kjørt seg selv i en ulykkelig posisjon. For mye lån og sminking av statsregnskapet har ført til at når regningene skulle bli gjort opp har det blitt en full krise som nå er nær bristepunktet.

Vel et år etter at landet mottok en krisepakke fra EU og IMF har arbeidsledigheten steget med 40 prosent til over 16 prosent, og opptøyene tiltar i styrke.

Landets politikere har det særdeles tøft, da de må innføre upopulære utgiftskutt og høyere skatter samtidig som de har vært særdeles medvirkende til at problemet har oppstått. Onsdag så statsminister George Papandreou på mulighetene for å danne en samlingsregjering der den konservative opposisjonen også kunne delta. Men de krever at en ny regjering må reforhandle avtalene med EU og IMF. Torsdag vil Papandreou danne ny regjering og be om en tillitserklæring fra parlamentet.

Mandag nedgraderte kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's Hellas langsiktige kredittvurdering til CCC, fra B, og med negative utsikter. Hellas er med det svakest rangert i verden av de landene som S&P har rangert. Det betyr at tiltroen til at grekerne skal klare å holde sine forpliktelser er på et bunnivå.

Les mer: Hellas dårligst i verden

- Hellas går konkurs
Et land som befinner seg i en slik situasjon klarer neppe å betale tilbake gjelden sin. Sannsynligvis er det kun et tidsspørsmål, samt om hvor mye av gjelden som må restruktureres, på hvilke betingelser og hvem som står igjen med regningen. Men at en konkurs i Hellas isolert sett vil føre til en katastrofe i aksjemarkedet er lite trolig. Markedet har nemlig allerede priset inn store deler av en gresk konkurs, noe man ser i rentemarkedet.

- Statsrentene steg videre i annenhåndsmarkedet. 2-årsrenten steg til over 28 prosent og 10-års statsrente økte med 35 bp. til 17,73 prosent, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets morgenrapport.

Slik betegner en av landets fremste hedgefondforvaltere situasjonen.

- Vår oppfatning er at mislighold av gresk gjeld er ventet og derfor ikke vil være dramatisk, sier Peter Warren til NA24.

Kriser skaper ofte usikkerhet, men sjeldent får det enorme konsekvenser.

- Det man historisk vet er at med en gang det oppstår en slik uro vil uroen i seg selv føre til et initielt fall i aksjemarkedet. Ser man på de siste 100 årene har vi en liste over cirka 50 ulike kriser. Men de fleste kriser spiser seg ikke inn i realøkonomien, og dermed fører det som oftest til at aksjemarkedet henter inn igjen store deler, eller hele, fallet innen tre til seks måneder, sier Trym Riksen, investeringsdirektør hos DnB Nor, til NA24.

Så langt i år er Oslo Børs ned rundt 6,5 prosent: Her kan du følge aksjene på Oslo Børs

Kan være smittsomt
Usikkerheten nå er imidlertid om dette vil ende opp med å være en gresk konkurs, eller om det vil utvikle seg til en full eurokrise. Statskonkurser har en tendens til å smitte kjapt fra land til land. For eksempel spredte konkursen i Mexico på 80-tallet seg til statskonkurser i 70 land.

Skjer det kan nedturen i markedene bli dramatiske. Onsdag meldte i hvert fall kredittvurderingsbyrået Moody's at tre franske storbanker kan få sin kredittverdighet redusert - på grunn av sine lån i Hellas.

Les mer: Gresk smitte i franske banker

- Mislighold i Hellas og at smitten brer seg er mer sannsynlig og vil åpenbart ikke være bra - noe ECB, de andre europeiske sentralbankene og politiske myndigheter forstår. Konsekvensene av dette er så dystre at Europa vil strekke seg meget langt for å unngå dette. Derfor utsettes det uunngåelige (gresk mislighold), mens man utarbeider en plan. Etter vår oppfatning vil euroen ikke ryke, men vi kan ikke utelukke at enkelte land forlater den, sier Warren.

Onsdag sa styremedlem i den europeiske sentralbanken Christian Noyer at gjeldskrisen er smittsom, men han sa også at den ikke er en eurokrise.

Pengetips ved eurokollaps
Dersom du imidlertid tror at krisen vil medføre at euroen forsvinner har Matthew Lynn, forfatter av boken Bust: Hellas, the Euro and the Sovereign Debt Crisis, skrevet en kommentar med fem tips om hvor du bør investere pengene.

1: Det først er å kjøpe tyske statsobligasjoner og satse på at den tyske børsindeksen DAX skal falle. Nye tyske mark vil være blant de sterkeste valutaene i verden, noe som er bra for obligasjonene, men dårlig for landets eksportører som er tungt vektet i DAX-indeksen.

2: Selg sveitsiske franc. Begrunnelsen er at investorene har flyktet til sveitserfranc da tyske mark ikke lenger er et alternativ som en sikker investering. Med tyske mark på banen igjen vil sveitserfranc falle kraftig.

3: Sats på fall i det belgiske aksjemarkedet. Med en oppløsning i EU vil konsekvensene for Belgia generelt og Brüssel spesielt bli enorme.

4: Kjøp europeiske reiseselskaper. Ettersom euroen er borte vil land som Hellas og Portugal oppleve at valutaen deres vil stupe. En konsekvens av dette vil være at det igjen blir grisebillig å dra på ferie til disse landene.

5. Sats på fall i amerikanske baner, men kjøp dollar.

- Dersom alle vet at Hellas vil misligholde gjelden, hva hindrer dem i å gjøre det? Det er enkelt. Tyskland og Frankrike ønsker ikke å restrukturere gjelden før de er sikre på at bankene deres har fått solgt unna mesteparten av den greske gjelden og CDS-ene knyttet til den til noen andre. De er ikke dumme - de kommer ikke til å sprenge sitt eget finanssystem. Hvem har kjøpt det? Det ser ut som at amerikanske banker har endt opp med å eie mye gresk gjeld. Banker i Asia og Midtøsten kan også ha en god del. Når misligholdet kommer er det de som må ta mesteparten av støyten, skriver Lynn som begrunnelse.

Det sikreste tipset ved en fullskala krise er kanskje å se til Norge.

- Jeg har ikke noe syn på om det kan komme en slik uro knyttet til euro og Hellas eller om det vil spise seg inn i realøkonomien. Men dersom den typen sjokk og kriser får realøkonomisk betydning er det smart å ha fokus på sikre obligasjoner. Og da snakker jeg om veldig sikre obligasjoner med topprating AAA og sikre norske statspapirer, sier Riksen.

Ved en omfattende krise kommer aksjemarkedene og en del råvarepriser til å bli sendt på en real rutsjetur. Det gjør at det også kan lønne seg å satse penger på fall på Oslo Børs.

I tillegg mener en del at knapphetsgoder som gull kan være en god investering.

Kommentarer til denne saken