- En Hellas-konkurs er kanskje det beste som kan skje Europa, sier den velkjente amerikanske investoren Jim Rogers til CNBC.

Rogers tror at både Italia, Spania og Irland vil følge Helles ned i eventuelt konkurs-dragsug.

- Er man konkurs så er man konkurs. Den gode nyheten er imidlertid at land har gått konkurs siden tidenes morgen. En konkurs betyr ikke annet enn at man nullstiller seg, reorganiserer og kommer sterkere tilbake, sier Rogers.

Han medgir at euroen vil svekke seg kraftig dersom den nevnte kvartetten skulle misligholde gjelden sin.

- Men hvis det skjer vil jeg kjøpe så mange euro jeg kan. På et slikt bunnivå vil euroen etter min mening være en solid og sterk valuta for fremtiden, sier Rogers.

Ny boligskatt i Hellas
Enn så lenge ser det ut til at Hellas gjør alt de kan for å unngå mislighold av gjelden.

- Greske myndigheter annonserte søndag 11. september at de vil innføre en toårig eiendomsskatt som anslås å øke skatteinntektene med to milliarder euro. Dette skal i så fall være nok til å lukke gapet på 1,7 milliarder euro som EU og IMF har satt som krav for utbetaling av neste transje av nødlånet. EU-kommisjonens Olli Rehn sa seg fornøyd med dette grepet, noe om indikerer at neste utbetaling kan komme til å gå som planlagt. melder DnB Nor Markets i sin morgenrapport mandag.

Markedet spår gresk mislighold
Markedet mener uansett sannsynligheten for gresk mislighold er stor.

Et et tidligere intervju med NA24 beskrev en av landets fremste hedgefondforvaltere situasjonen slik:

- Vår oppfatning er at mislighold av gresk gjeld er ventet og derfor ikke vil være dramatisk, sier Peter Warren til NA24.

Kriser skaper ofte usikkerhet, men sjeldent får det enorme konsekvenser.

- Det man historisk vet er at med en gang det oppstår en slik uro vil uroen i seg selv føre til et initialt fall i aksjemarkedet. Ser man på de siste 100 årene har vi en liste over cirka 50 ulike kriser. Men de fleste kriser spiser seg ikke inn i realøkonomien, og dermed fører det som oftest til at aksjemarkedet henter inn igjen store deler, eller hele, fallet innen tre til seks måneder, sier Trym Riksen, investeringsdirektør hos DnB NOR.

Slutten for euroen?
Fredag ble det kjent at Jürgen Stark, Tysklands representant i styret i Den europeiske sentralbanken og dessuten sjeføkonom i Den europeiske sentralbanken, uventet vil gå av ved årsskiftet. Årsaken til at han trekker seg skal være en protest mot sentralbankens støttekjøp av statsobligasjoner.

- Vi har stygg mistanke om at dette er begynnelsen på slutten for eurosamarbeidet, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport til kundene mandag 12. september.

Mork mener at det begynner å bli svært vanskelig å forene tyske politikeres absolutte krav med de tilsynelatende uoverstigelige problemene i noen av eurolandene.

- Noen tyske ledere sies da også å allerede ha begynt å tenke på hvordan et gresk mislighold kan organiseres, med spesielt henblikk på hvordan de tyske bankene kan beskyttes, skriver Mork i morgenrapporten.

Pengetips ved eurokollaps
Dersom du imidlertid tror at krisen vil medføre at euroen forsvinner har Matthew Lynn, forfatter av boken «Bust: Hellas, the Euro and the Sovereign Debt Crisis», skrevet en kommentar med fem tips om hvor du bør investere pengene.

1: Det først er å kjøpe tyske statsobligasjoner og satse på at den tyske børsindeksen DAX skal falle. Nye tyske mark vil være blant de sterkeste valutaene i verden, noe som er bra for obligasjonene, men dårlig for landets eksportører som er tungt vektet i DAX-indeksen.

2: Selg sveitsiske franc. Begrunnelsen er at investorene har flyktet til sveitserfranc da tyske mark ikke lenger er et alternativ som en sikker investering. Med tyske mark på banen igjen vil sveitserfranc falle kraftig.

3: Sats på fall i det belgiske aksjemarkedet. Med en oppløsning i EU vil konsekvensene for Belgia generelt og Brussel spesielt bli enorme.

4: Kjøp europeiske reiseselskaper. Ettersom euroen er borte vil land som Hellas og Portugal oppleve at valutaen deres vil stupe. En konsekvens av dette vil være at det igjen blir grisebillig å dra på ferie til disse landene.

5. Sats på fall i amerikanske baner, men kjøp dollar.

- Dersom alle vet at Hellas vil misligholde gjelden, hva hindrer dem i å gjøre det? Det er enkelt. Tyskland og Frankrike ønsker ikke å restrukturere gjelden før de er sikre på at bankene deres har fått solgt unna mesteparten av den greske gjelden og CDS-ene knyttet til den til noen andre. De er ikke dumme - de kommer ikke til å sprenge sitt eget finanssystem. Hvem har kjøpt det? Det ser ut som at amerikanske banker har endt opp med å eie mye gresk gjeld. Banker i Asia og Midtøsten kan også ha en god del. Når misligholdet kommer er det de som må ta mesteparten av støyten, skriver Lynn som begrunnelse.