Gå til sidens hovedinnhold

Slik lurte vekteren alle

I tre år holdt den Nokas-siktede vekteren masken og lurte sjefene til å tro at han ikke var innblandet i ranet.

Få oversikt:Alt om Nokas-ranet

STAVANGER (Nettavisen): - Jeg har vært åpen overfor min arbeidsgiver helt siden det kom frem i media at noen hevdet at jeg var Toskas innsidemann, sa vekteren da han tirsdag inntok vitneboksen i Nokas-rettssalen.

- Jeg sa at dette ikke hadde noe med meg å gjøre.

Vekteren startet sin forklaring med å si at han ikke ønsket å forklare seg utover det han har sagt til politiet. Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, slapp imidlertid til med en rekke spørsmål som gikk på tiden før Nokas-ranet.

Les også:Storrvik: - Tror ikke vekteren

Dette fortalte han ikke
Desember 2003 møtte vekteren David Toska og William Ellingsen i Stavanger. Det var Nokas-siktede Thomas Ingebrigtsen som hadde ført dem sammen.

Vekteren var nysgjerrig på hvem personene Ingebrigtsen hadde kontakt med, var, og møtte opp, til tross for at han forstod at de ikke var «byens beste barn».

De tre prater lenge, og i løpet av seks til åtte møter avslører vekteren en rekke detaljer om Nokas-bygget, som senere ble ranet av David Toska og ti andre menn. Vekteren kom også med informasjon om andre potensielle mål i Stavangerområdet.

Noen uker før Nokas-ranet kontakter vekteren politiet. Han hadde observert en mistenkelig bil like ved Nokas-bygget.

- Jeg var på jobb, og det var vanlig prosedyre å rapportere om slike ting, sa vekteren i retten mandag.

- Men du satt jo på mye annen informasjon? sa Storrvik.

- Jeg hadde aldri turt å si noe sånt, svarte vekteren.

Vekteren var inne til to avhør etter pågripelsen av kameraten Thomas Ingebrigtsen, men nektet da for enhver befatning med ranet.

Blåst av Toska
Så, i oktober 2006, nesten tre år etter det første møtet med Toska, kom avsløringen. David Toska brøt med ett av sine helligste prinsipper og blåste 26-åringen i åpen rett.

- Han fortalte om hvordan alt fungerte. Han visste jo veldig godt at dette skulle brukes til noe kriminelt. Vi snakket jo om veldig mye forskjellig, sa Toska.

Frem til da hadde vekteren sittet trygt i jobben som vaktleder i G4S Security Service (tidligere Falck), til tross for flere artikler i Nettavisen, hvor sentrale kilder hevdet at vekteren var involvert i ranet.

Etter Toskas avsløring, ble 26-åringen pågrepet og siktet for medvirkning til grovt ran. Allerede dagen i forveien, stod sjefene frem i Nettavisen og sa de stolte fullt ut på mannen og støttet ham.

- Jeg frykter ikke Toskas forklaring, sa vekteren til Nettavisen dagen før.

Etter å ha blitt pågrepet, sa vekteren at han var lettet.

- Ville blitt bråk
Da vekteren forklarte seg tirsdag, fikk han flere spørsmål fra Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, om hvorfor han fikk beholde jobben, til tross for at han var god kamerat av Nokas-dømte Thomas Ingebrigtsen, til tross for at han, Ingebrigtsen og Dan Pettersen ble tatt i tollen med et stort kontantbeløp på vei hjem fra Danmark etter ranet, og til tross for at han var siktet i en dopingsak sammen med Thomas Ingebrigtsen.

- Du har hatt tunge vaktoppdrag etter at du ble hengt ut som innsider. Hvordan er det mulig?

- Jeg var ikke mistenkt for noe. Jeg fortalte aldri noen om turen til Danmark. Dopingssaken ble henlagt og politiet forklarte sjefen min at det var en misforståelse.

- Hva hadde skjedd dersom du hadde fortalt om Danmarksturen?

- Da hadde det blitt bråk. Det kan jeg love deg, sa vekteren.

Gikk til arbeidsgiveren
Vekteren fortalte at det var han selv som fortalte sjefen om at VG og Nettavisens artikler handlet om han. Sammen med arbeidsgiver ringte de til politiet for å høre hvordan de skulle forholde seg til dette.

- De sa at jeg ikke var mistenkt for noe. Arbeidsgiveren min sa at jeg ikke hadde gjort noe galt. Jeg måtte bare komme meg gjennom hverdagen så godt som mulig. Tror ikke arbeidsgiveren skjønte at det var meg mediene skrev om, før jeg selv nevnte det for dem, sa vekteren.

- Men du fortsetter likevel som vekter og blir ikke degradert. Kan du hjelpe meg å forstå hvordan det er mulig?

- Det må du spørre arbeidsgiveren min om. Jeg vet ikke hva sjefene mine hadde av informasjon, bortsett fra at jeg kjente Thomas Ingebrigtsen, sa vekteren.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem