Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser de om du er full

Her er sjekklisten kommunen bruker når de er ute på skjenkekontroll. Se punktene.

(iBergen.no) : Regelmessig er kontrollører fra Bergen kommunes kontor for skjenkesaker ute på byen og sjekker om utestedene serverer alkohol til menn og kvinner som åpenbart har fått for mye å drikke, og om åpenbart berusete personer får oppholde seg i lokalet. Dersom kontrollørene kommer over slike tilfeller, kan utestedene straffes med inndragning av skjenkebevillingen i kortere eller lengre perioder.

Stenger kranene i to måneder
I går besluttet bystyret å inndra skjenkebevillingen til utestedene Danmarkskroen, Sjøboden og Studenten for henholdsvis åtte, tre og to uker, etter brudd på skjenkereglene. For Danmarkskroens del er det tredje gang i inneværende bevillingsperiode at utestedet blir tatt for å skjenke fulle folk, og straffen er den strengeste Bergen kommune noen gang har ilagt et utested.

– I min tid har vi aldri tidligere opplevd at et utested blir tatt to eller flere ganger i én og samme fireårsperiode, sier kontorsjef Gro Gaarder ved Bergen kommunes kontor for skjenkesaker til iBergen.no. Gaarder bekrefter at de tre tilfellene kan få konsekvenser neste gang utestedet skal søke om skjenkeløyve.

Pass på volumet
Veiledningen som kontrollørene bruker når de er ute på uanmeldt besøk, stammer fra 1990, da Vinmonopolet stod for kontrollen av utestedene. Likevel må de fleste kriteriene kunne sies å være rimelig tidløse. Slik sjekker de om du er for full:

* Ikke styring på bevegelsene, har vansker med å reise seg, må støtte seg til noe, sjangler
* Ikke styring på, eller stive, armbevegelser, skyver til glass, bommer når glasset skal føres til munnen
* Snøvler eller er høyrøstet
* Sovner eller har problemer med å holde hodet rett
* Svømmende blikk

– Kontrollørene må gjøre en helhetlig vurdering, for det er ikke alle disse kriteriene som ene og alene indikerer at folk er fulle. I Bergen går det jo ofte ikke an å ha høyrøstethet som et tegn på beruselse, humrer Gaarder.

I tillegg til dette, skal kontrollørene også se etter tegn på andre typer rus enn alkoholrus, som f.eks. narkotika og tabletter.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien