Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser sykehuset ut etter natten

- Vi forstår at ansatte er frustrert, sier helsedirektør om bannerne som pryder sykehusveggen.

Forrige uke avgjorde helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) hvor det nye sykehuset på nordvestlandet skal ligge.

Valget falt på Molde, og ikke Kristiansund, noe som har fått flere til å rase.

Det har kommet påstander om både lovbrudd, korrupsjon og brudd på spillereglene, og Høie har fått gjennomgå for sin håndtering av saken.

Natt til lille julaften ble også protestene synliggjort på sykehuset i Kristiansund, der det i løpet av natten er blitt hengt opp store bannere på veggen med påskriften «Vedtaket er ugyldig!», og «Kan Stortinget godta kampfiksing?».

Det er også hengt opp en banner med teksten «Fire utviste nøkkelpersoner - hvorfor? – La dem snakke!».

- Forstår at de er frustrert
Hvem som har hengt opp bannerne, er foreløpig uvisst.

Men det lokale helseforetaket i Møre og Romsdal sier til Nettavsien at de ikke vil gå videre med saken.

- Jeg tror både ansatte og ledelse er enig i at sykehusene våre ikke skal være arena for «demonstrasjoner». Vi forstår at ansette i Kristiansund er veldig frustrert over beslutningsprosessen, sier konstituert direktør i Helse Møre og Romsdal, Dag Hårstad.

- At noen velger denne formen å ytre det på, er ikke noen stor sak for meg, legger han til.

Nettavisen mener: Innrømmer lovbrudd da sykehuset gikk til Molde

- Ganske problematisk
Mandag sa professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen at helseministeren kan ha brutt spillereglene da han snakket med styrelederen i Helse og Møre og Romsdal, Stein Kinserdal, kort tid før vedtaket ble fattet.

- Den uformelle kommunikasjonen som foregår her, er ganske problematisk. Men hvor problematisk den var vet vi ikke sikkert, for det er jo forskjellige versjoner av det som har skjedd, sa Bernt til Nettavisen.

Les også: - Høies kommunikasjon er ganske problematisk

I en epost til den avgåtte direktøren for helseforetaket, Astrid Eidsvik den 4. desember, skrev nemlig Kinserdal at Høie «lot det da skinne gjennom, men uten at han sa det eksplisitt», at han mente Molde var det opplagte valget.

Etterpå endret han imidlertid noe på sin forklaring, til at det var han som sa at det helte i retning av Molde, og at han da fikk et nikk fra Høie, som en bekreftelse på at han forsto hva han sa.

- Når statsråden snakker om at han har en styringsdialog med Helse Møre og Romsdal, så blir det litt merkelig. For statsråden har ikke noen styringsmyndighet direkte overfor det helseforetaket, sa han.

Professoren mener den omstridte saken nå må granskes.

Les også: Eidsvik i epost: - Dette virker som en trussel

Høie: - Kjenner meg igjen
Mandag sa Høie at han kjenner seg igjen i den siste versjonen fra Kinserdal om møtet mellom de to.

- Jeg kjenner meg igjen i den versjonen som Kinserdal har gitt til advokatfirmaet Thommessen. Jeg kan ikke se noe umiddelbart feil med den, sa Høie til VG.

Han sa også at han har forståelse for at styrelederen ga feil versjon til Eidsvik.

- Ja, det som er viktig å huske på er at han var i en veldig krevende situasjon da. Det var også bakgrunnen for at jeg gikk bort til ham. Jeg syntes det var helt naturlig å gå bort for og gi uttrykk for det, sa helseministeren.

Les også: Kolberg: – Svært alvorlig situasjon
Les også: Nytt sykehus til Molde

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken