Gå til sidens hovedinnhold

Slik ser vraket ut

Kreftene var så voldsomme at «Server» knakk i to. Se unik undervannsvideo av vraket.

Forsikringsselskapet har nå publisert undervannsbilder av Server, skipet som grunnstøtte utenfor Fedje fredag kveld.

Et oljeflak på 200 ganger 400 meter har sluppet ut fra akterskipet som ligger og slår i steinene ved Hellesøy fyr på Fedje. Kystvaktskipet Tromsø forbereder seg nå på å angripe flaket med havgående lenser for så å pumpe oljen opp før den når land.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo her

Men værforholdet har foreløpig vært så dårlig at det ikke har vært mulig å få det opp. I tillegg frykter Kystverket for at det fortsatt finnes opp til 100 tonn olje i akterskipet. Cirka 70 tonn av dette er diesel, mens resten er smørolje, girolje og hydraulikk-olje.

Les også: Alarmen gikk før forliset

Etter planen skal baugen bli tømt for olje tirsdag, opplyser Kystverket overfor TV 2 Nyhetskanalen.

- Forparten av vraket ligger på Ågotnes. Det vil bli tømt for olje i løpet av morgendagen, opplyser beredskapsdirektør i kystverket Tor Christian Sletner, til TV 2 Nyhetskanalen. Les hele saken her .

Samler olje med bøtter og spann
Miljøorganisasjoner gjør hva de kan for å samle opp oljen på stranden, og stiller seg kritisk til beredskapen. De bruker bøtter og spann for å få samlet opp oljen. De stiller seg det spørsmålet om hva slag beredskap det hadde vært dersom det hadde vært et utslipp på mange tusen tonn.

Les også: Hadde for lite ballast

Omfanget mindre enn Rocknes
Av de 570 tonnene som var i framskipet som ble dradd til Ågotnes regner en med at 340 tonn er lekket ut. Det meste lakk ut da skipet knakk, noe lakk ut på overfarten. Kystverket har vært kritisert for slepet, men Bjørn Bratfoss forteller at alternativene ikke var gode.

- Vi kunne ha dumpet i en lun vik og stengt av, men det skal infrastruktur til for å håndtere et slikt vrak. Kystverket undersøker nå forparten med mini u-båt og de håper at så mye som 230 tonn er fortsatt inne i forskipet, sier Bratfoss.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris