Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal Beagle 2 lande på Mars

Første juledag lander romsonden Beagle 2 på vår nærmeste naboplanet Mars. Les om hvordan landingen skal foregå og se bilder her.

Sist fredag ble Beagle 2 koblet fra moderfartøyet Mars Express i en vellykket operasjon. Natt til torsdag lander Beagle 2 på Mars, dersom alt går etter planen.

Mens Beagle 2 var koblet til Mars Express, fikk den strøm fra moderromfartøyet. Nå er Beagle 2 helt avhengig av et batteri, som har en levetid på bare omtrent seks døgn. Det er akkurat nok til å rekke fra Mars Express og ned til Mars-overflaten, melder Norsk Astronautisk Forening.

For å spare strøm er nesten ingen systemer i Beagle 2 operative mens fartøyet suser mot den røde planeten. Det sendes heller ingen radiosignaler ut fra Beagle 2, som sier noe om tilstanden om bord. Beagle 2 kommer ikke til å sende ut noen radiosignaler før etter en eventuell vellykket landing.

20.000 km/t
Siden den atskillelsen gikk helt som planlagt, kommer Beagle 2 til å treffe Mars-atmosfæren i rett vinkel og med varmeskjoldet først.

Natt til torsdag vil datamaskinen om bord vekkes til live, slik at landingsprosedyren kan gå som planlagt.

Mars' tyngdekraft gjør at Beagle 2s hastighet i forhold til planeten hele tiden øker, helt frem til varmeskjoldet begynner å merke gassmotstanden i atmosfæren. Beagle 2 kommer til å rase inn i Mars-atmosfæren med en hastighet på omtrent 20 000 kilometer i timen.

1700 varmegrader
Fartsretningen er nesten parallell med Mars-overflaten. Selv om det bare er 120 km ned til overflaten, skal Beagle 2 tilbakelegge flere tusen kilometer gjennom Mars-atmosfæren, før den når overflaten. Temperaturen i varmeskjoldet vil nå 1700 grader celcius.

Når høyden er 7,1 km og hastigheten knapt 1200 km/t, vil den første fallskjermen foldes ut.

Den deler kapselen i to deler, mens den trekker ut hovedfallskjermen. I løpet av de neste 48 sekundene reduseres hastigheten til 335 km/h og høyden til 2,6 km. Pilotfallskjermen kobles da fra og hovedfallskjermen foldes ut.

Gassballonger
275 meter over bakken blir tre store gassballonger blåst opp i løpet av to sekunder. Selve landingskapselen vil deretter være innhyllet mellom de tre ballongene.

Går alt etter planen vil de tre ballongene med instrumentkapselen treffe Mars-overflaten klokken 03.52.00 norsk tid 25. desember 2003. De tre gassballongene med Beagle 2 kommer til å sprette flere ganger opp og ned bortover overflaten.

Beagle 2 har ikke senderstyrke og antenneutstyr for direkte kommunikasjon med Jorden. All kommunikasjon av data må skje via romfartøyer i Mars-bane. Omtrent samtidig med at Beagle 2 lander på Mars, skal Mars Express gå inn i bane rundt planeten.

Beagle 2 er utstyrt med en robotarm, med flere instrumenter. Blant dem er to stereokameraer, hvert med et synsfelt på 48 grader. Så snart Beagle 2 har fastslått at alt forhåpentligvis er vel om bord, vil den prøve å ta et vidvinkelbilde av omgivelsene med dette kameraet.

Amerikansk satellitt
Klokken 06.15 norsk tid vil den amerikanske satellitten 2001 Mars Odyssey komme opp over horisonten på Beagle 2s landingssted. Denne Mars-satellitten vil fange opp radiosignaler fra Beagle 2 og sende dem tilbake til Jorden. Det blir første mulighet for bakkekontrollen her nede til å få en bekreftelse på at alt står bra til med Beagle 2.

Landingsstedet til Beagle 2 ligger i et område kalt Isidis Planitia på Mars. Det er en 1500 km bred forsenkning i et høylandsområde nær ekvator.

Nøyaktig hvor Beagle 2 kommer til å lande, er umulig å si på forhånd. Det man kan si er at instrumentkapselen med 99 % sannsynlighet vil komme ned innenfor et ellipseformet område med sentrum på 11,6 grader nord og 269,5 grader vest, skriver Norsk Astronautisk Forening.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord