Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal Obama redde USA

Obama ber Kongressen støtte hans plan for å skape jobber og kutte skatter.

USAs president Barack Obama la i natt norsk tid fram administrasjonens plan for å få fart på den amerikanske økonomien. I en tale i Kongressen presenterte han sin «American Jobs Act» som går på å skape nye jobber og kutte skatter.

Større enn ventet
Obamas plan har en prislapp på 447 milliarder dollar, noe som utgjør vel tre prosent av Bruttonasjonalprodukt (BNP). Beløpet er større enn det som var ventet. På forhånd hadde det kommet signaler om at pakken ville være på rundt 300 milliarder dollar.

Lederen for Representantenes hus, republikaneren John Boehner, sier forslaget fortjener å bli overveid.

Obama ønsker gjennom planen blant annet å få flere anleggsarbeidere, lærere og langtidsledige i jobb igjen.

- Til sjuende og sist vil ikke gjenoppbyggingen av økonomien bli drevet av Washington, men av vårt næringsliv, men vi kan hjelpe, sa Obama i talen ifølge CNN.

- Jeg oversender Kongressen en plan dere bør godkjenne med det samme. Den har navnet The American Jobs Act, sa han da han innledet.

Advarer opposisjonen
Til sine politiske konkurrenter i det republikanske partiet, som nå har startet en kraftig maktkamp i forkant av presidentvalget neste år, kom han med følgende bemerkning:

- Jeg forventer ikke at det langsiktige vekstpotensialet til den amerikanske økonomien vil bli betydelig påvirket av finanskrisen og resesjonen, om - og jeg vektlegger om - vårt land tar de nødvendige steg for å sikre det utfallet.

Han fortsatte med å si at han ikke ser at det er noe kontroversielt ved planen og at det er dekning for hele satsingen.

Her er forslagene:
* Redusere arbeidstakeres pensjonsavgift til 3,1 prosent neste år, ned fra 4,2 prosent. Blir det ikke vedtatt øker satsen igjen til 6,2 prosent neste år.
* Kutte arbeidsgiveravgiften fra 6,2 til 3,1 prosent, med en grense utbetalt på 5 millioner dollar. Har imidlertid selskap ansatt nye eller økt lønninger kan avgiften forsvinne helt opp til 50 millioner dollar.
* Tiltak for å ansette veteraner og langtidsledige, blant annet forbud mot diskriminering av ledige i ansettelsesprosessen.
* 80 milliarder dollar på nye prosjekter innenfor infrastruktur og bygg, som opprustning av skoler.
* Flere tiltak til delstater for å hindre at vel 280.000 lærere beholder jobben, samt sikre at brannmenn og politi er i arbeid.
* Utvidelse av arbeidsledighetstrygden på 49 milliarder dollar. Flere av dagens arbeidsledige nærmer seg grensen for hvor lenge de kan motta trygdeytelser.
* Skattekreditt for de som har vært uten ledighet i en lenger periode.

- Tiltakspakken var større enn ventet og vil kunne ha en betydelig positiv effekt på BNP-veksten neste år. Det er positivt. Men forslaget vil trolig møte motstand blant republikanerne. Stor vekt på skattelettelser og infrastruktur kan imidlertid gjøre det lettere for republikanerne å akseptere tiltakene. Det vil også bli spennende å se hvordan Obama har tenkt å finansiere tiltakene. Finansieringen vil kunne ha stor innvirkning på hvor effektiv pakken blir for veksten over de neste årene, kommenterer DnB Nor Markets.

- Disse forslagene vil øke budsjettunderskuddet for 2012. Men meningen er at hele beløpet skal dekkes inn ved utgiftskutt og økte skatteinngang i årene som kommer. Nærmere spesifisering kommer i en ny annonsering 19. september, kommenterer Handelsbanken Capital Markets.

Alle forslagene i planen er forslag som republikanerne og demokratene har støttet tidligere, ifølge Obama, som avviste at det er nok å kutte statlige utgifter og redusere skattene for å økonomien på sporet igjen.

- Selv om noen republikanere uttalte seg positivt om noen av forslagene, er det neppe grunn til å tro at alt blir vedtatt. Så blir det naturligvis debatt i valgkampen om hvem som da har skylden for at økonomien fremdeles er svak. Skulle derimot hele forslaget bli vedtatt, burde det være muligheter for at veksten kan bedres, skriver Handelsbanken Capital Markets.

Lunken start
Markedene vil bruke store deler av fredagen til å vurdere tiltakenes potensielle effekt på verdens største økonomi.

I Asia har disse fått en noe lunken mottakelse på børsene.

- Talen til Obama har med andre ord ikke gjort spesielt inntrykk på de asiatiske investorene, melder Audun Teigen hos Aktiv Securities.

Det er ventet at de europeiske børsene vil starte dagen i negativt territorium, etter at børsene på Wall Street svekket seg torsdag.

Her kan du følge børsene

HTML EMBED
Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken