Mandag ble det klart at Miljøpartiet de Grønne (MDG) vil ha en stopp på utbygging av E18 og et bilfritt Oslo sentrum, for å samarbeide med Arbeiderpartiet.

Tirsdag presenterte Ap, Rødt, MDG og SV samarbeidsavtalen med Rødt.

Du kan lese hele avtalen nederst i saken.

Nå sier det nye byrådet i Oslo at det blir strammet inn på privat barnehageutbygging, og at kommunen selv igjen skal bygge barnehager. Kontrakter med kommersielle aktører blir ikke videreført. Heller ikke i helsesektoren.

- Tar tilbake selvtilliten

Raymond Johansen sier at Rødt ikke vil sitte i byråd sammen med Arbeiderpartiet, men at partiet har fått gjennomslag for sin politikk på flere områder.

- Det er tydelig at Rødt lar seg inspirere av Det danske enhetspartiet, sa Raymond Johansen før Rødt-leder Bjørnar Moxnes inntok talerstolen.

- Vi tar tilbake selvtilliten i Oslo kommune, sa Bjørnar Moxnes under pressekonferansen tirsdag. Han varsler at det blir langt mindre innflytelse fra private selskaper i driften av kommunal sektor.

- Ikke private sugerør

– Det er ingen grunn til at vi skal tillate private sugerør i fellesskapets kasser i barnehager, sa Moxnes før avtalen ble undertegnet.

Spesielt gjelder det barnehager, der Oslo nå tar tilbake ansvaret for barnehageutbyggingen.

Moxnes sa at det blir slutt på avtaler med selskaper som ønsker å skape profitt gjennom offentlig tjenestetilbud. Det betyr at bare private ideelle organisasjoner får bygge barnehager. Ikke de som skal ha et overskudd i driften.