Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal sex-mafiaen knuses

12 håndplukkede politimenn får frie tøyler.

(iOslo.no) 2007 markerer startskuddet for krigen mot organisert menneskehandel i Oslo.

Avlytting, spaning og tillit er våpnene som brukes når menneskehandlerne skal tas.

Har du tips om saker i Oslo? Skriv til tips@ioslo.no, eller ring på 2100 6060.

Mandag startet STOP (spesialgruppe mot trafficking Oslo politidistrikt) sitt arbeid. 12 håndplukkede polititjenestemenn - og kvinner - skal utgjøre spydspissen i kampen mot kyniske menneskehandlere. Tidligere i år ble det blant annet avdekket at barn presses ut i prostitusjon.

Som et ledd i kampen får politiet benytte hele «verktøykassa». Utstrakt spaning, kommunikasjonskontroll, hemmelige ransakelser og nært samarbeid med utenlandsk politi, er bare noen av de virkemidlene man nå skal bruke for å ta knekken på menneskehandelen inn til Norge.

Dette ble understreket tidligere i år da regjeringens handlingsplan mot menneskehandel ble presentert.

«Vi er helt avhengig av å finne kvinner som er ofre for menneskehandel som vil samarbeide med oss»

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren

Håndplukket
- De 12 personene som skal jobbe med dette er håndplukket ut fra en lang liste søkere. De dekker et bredt kompetansespekter, men fellesnevneren er at de alle har god etterforskningserfaring, sier Øyvind Nordgaren, politioverbetjent ved avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Han legger ikke skjul på at terskelen for hvilke saker man skal etterforske legges høyt. Det har vært et utstrakt politisk press mot Oslo politidistrikt for å ta tak i problematikken, og man vil ha resultater.

- Vi har allerede god kjennskap til miljøet, men det er klart det blir viktig å velge de riktige sakene, slik at man kan få resultater. Vi er helt avhengig av å finne kvinner som er ofre for menneskehandel som vil samarbeide med oss. Derfor er det ekstremt viktig at de prostituerte selv får tillit til oss, sier Nordgaren.

1300 prostituerte
I dag er det om lag 1300 prostituerte i Norge ifølge tall fra Pro Sentret. Av disse er cirka 70 prosent utenlandske. Man regner med at mange av disse er ofre for menneskehandel.

- Vi skal nå gjøre det vi kan for å få tatt bakmennene. Litt avhengig av straffenivået på sakene vi etterforsker vil vi kunne bruke både spaning, kommunikasjonskontroll og langvarig observasjon av mistenkte. I tillegg vil vi forsøke å følge pengestrømmen. Det er klare paralleller til jobben vi gjør med gjengkriminalitet her, sier politiinspektør Iver Stensrud, som leder avdelingen for organisert kriminalitet.

Resultatorientert
Han mener det viktigste man skal gjøre nå er å lage et system for å få et effektivt grep om menneskehandelen inn til Norge. Men ikke minst er det viktig å få dommer å vise til.

- Vi skal ikke forvente dommer på menneskehandel neste uke, men det er helt klart at denne gruppen vil bli vurdert opp mot antallet dommer på sikt, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til iOslo.no.

Les flere saker på iOslo.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien