Gå til sidens hovedinnhold

Slik smugles pengene fra Norge

Smuglerne blir stadig mer kreative.

(iOslo.no) I motsetning til narkotika, alkohol og tobakk, smugles penger først og fremst ut av Norge. Da er det gjerne snakk om penger fra straffbare handlinger, som smugles ut for å hvitvaskes.

Tar lite valuta
- Hovedvekten av det som tjenes av store penger på kriminelle handlinger, transporteres ut. Vi har som mål å avdekke den typen valutasmugling, sier kontorsjef Paul Johan Ask ved tollregionen Oslo og Akershus til iOslo.no.

Ifølge regionens beslagsstatistikk for første halvår i 2008 ble det stoppet 3,5 millioner kroner på vei ut av landet. Det var en liten nedgang fra i fjor, men uansett bare en brøkdel av det som faktisk blir transportert ut, skal vi tro Ask.

- Vi avdekker ikke valutasmugling i stor grad, men vi tar i hvert fall noe. Vi vet at det genereres enorme pengebeløp, sier han.

Spaner mistenkelige personer
Han forteller at folk som tas for valutasmugling i stor grad er mistenkelige personer som blir observert på vei inn i landet.

Dermed kan de bli spanet på og kontrollert når de er på vei ut igjen.

- Da kan det være de har hentet utbytte fra straffbare handlinger, sier Ask.

Han forteller at de har hatt enkeltbeslag på over en million, men at det er sjelden kost.

Kreative smuglere
- Snittet ligger nok på 2-300.000 kroner, sier han.

Han forteller at de stopper folk overalt, både på flyplassene, tog, busser og på grenseovergangene. Det stanses imidlertid flest på Gardermoen.

Ifølge Ask fraktes valuta som regel i lommer eller konvolutter rundt om kring i koffertene. Innimellom plasseres det også i støvler, slik som et av bildene her viser.

Bildet er ikke helt ferskt, men seksjonsleder Jemima Quanvik Nyhus ved kontrollkontoret på Gardermoen sier til iOslo.no at slik smugling er like reelt i dag.

På landsbasis ble det stoppet om lag åtte millioner kroner på vei ut av landet første halvår i 2008.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken