Gå til sidens hovedinnhold

Slik soner en av verdens mektigste

Hyllet av Business Week i 2004 - bleieskiftarbeider i 2008. Les hva som skjedde.

Chung Mong-koo (70) har ledet bilgiganten Hyundai siden 1999. Året etter fikk han medieoppmerksomhet verden over da han trosset farens ordre om å trekke seg.

Han ble kåret til en av de fremste sjefene i verden av Business Week i 2004. Selskapet solgte 150.000 biler det året, en tredobling på ett år.

Korrupsjon
Så begynte det å gå nedover. Han og familien havnet i statsadvokatens søkelys etter å ha tatt 550 millioner norske kroner fra selskapet og opprettet såkalte slush fund – hemmelige konti til bestikkelse av embedsmenn og politikere.

Chung ble arrestert i april 2006 og dømt til tre års fengsel i februar 2007. Han anket, men ble funnet skyldig på nytt i juni 2008. Med en viktig forskjell - han slapp unna med betinget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mens aktoratet krevde seks års ubetinget fengsel og sa at alt annet ville pinlig for landets rykte som korrupsjonsbekjemper, var sjefdommer Lee Jae-Hongs mer opptatt av "de store økonomiske konsekvensene fengsel kunne få".

Hyundais er Sør-Koreas nest største selskap etter Samsung. Eksperter mener at saken har skadet selskapets rykte og dets plan om å bli blant verdens fem største bilprodusenter innen 2010.

Dermed ble Hyundais overhode dømt til tre års betinget fengsel, i tillegg til å gi en millard dollar til veldedighet og utføre 300 timers samfunnstjeneste.

Mer fra Nettavisen.no/motor:


- De verste bensinslukene

- Dette gjør oss forbanna bak rattet

- Vil du kjøpe lekre Eleanor?

Fra bil til bleier
Opprinnelig skulle samfunnstjenesten bestå i artikler og foredrag om etikk i næringslivet og etisk bedriftsledelse, men det ble endret. Nå sitter han i stedet på et katolsk barnehjem i Eumseong rundt 13 mil sørøst for Seoul og skifter blant annet bleier og mater de små.

Det er også snakk om at han skal være med å rydde opp etter et stort oljeutslipp eller plante trær i et område som i fjor ble herjet av skogbrann.

(Kilder: Scanpix, BBC, Wikipedia, Ekstra Bladet, Business Week)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken