Gå til sidens hovedinnhold

Slik sparer du bensin

Lyst til at tanken skal holde litt lenger i sommer? Her er noen enkle tips.

Det koster mye å fylle en tank eller fire på bilturer i en norsk sommer, og med høye bensinpriser rundt omkring i verden har vi samlet 10 enkle tips på hvordan du kan få tanken til å vare litt lenger.

1) Hvis du kjører aggressivt, med mange skift av felt, aksellerasjon og bremsing samt girer mye opp og ned så kan du faktisk bruke opp til 33 prosent mer bensin i forhold til å holde en jevn fart.

2) De fleste biler har en fart hvor man betaler mye ekstra til bensin i forhold til hva man «tjener» på å komme fortere fram. En amerikansk undersøkelse satte farten på rundt 95 km/t for de fleste amerikanske biler. Kjørte man i 100 km/t betalte man mer per kilometer enn hvis man holdt farten på et lavere nivå.

3) Bytte av olje kan hjelpe på bruken av bensin for veldig mange biler, og er selvfølgelig også relativt smart å gjøre med jevne mellomrom.

Trenger bilen din en årlig sjekk eller vet du ikke helt når neste EU-kontroll er? Sjekk ut bileier.no.

4) Aircondition bruker mye bensin, og et greit tips er å slå det av hvis du har vinduene åpne. Husk bare at åpne vinduer i høy fart (over 80 km/t) gjør at bilen blir mindre aerodynamisk som igjen betyr at du bruker mer bensin. Det vil si at på motorveier er det sannsynligvis mest økonomi i å bruke aircondition med vinduene igjen.

5) Å ha nok luft i dekkene er ikke bare noe du sparer bensin på, men det er også slik at du faktisk kan få mer levetid ut av dekkene. Sjekk på nett eller på bensinstasjonen for hvor mye luft du bør ha i dine dekk. En god tommelfingerregel er å fylle 10 prosent mer luft i hjulene enn ellers, dersom bilen skal lastes ekstra under bilferien. Det riktige dekktrykket er å finne i instruksjonsboka som følger med bilen.

6) Kjør på riktig tidspunkt er en smart måte å spare tid og bensin på, men er selvfølgelig ikke det enkleste å gjøre. Det kan likevel være mye å spare på å flytte avreise en time fram eller tilbake. Sjekk trafikkmeldinger på radio, nett eller telefon før du kjører.

7) Prøv å last mest mulig av hva du skal ha med deg på turen inne i bilen og ikke på taket. Har du med sykler vil du spare mye på å ha syklene bak, og ikke på taket. Opp til 30 prosent bensin kan du faktisk spare på å feste syklene bak)

8) Har du en takboks med deg på ferie for å ha bagasje i er den relativt aeordynamisk, men bruker du den ikke bør du fjerne den.

9) Å slå av motoren ved full stopp i køer eller ved venting på gatekjøkken eller tissepauser sparer både miljø og bensin, og er i tillegg noe som onkel politi kan «sterkt oppfordre» deg til å gjøre.

10) Et siste tips er enkelt nok, men krever at du vet når neste bensinstasjon er - som de fleste Formel 1-kjørere vet så veier bensin ganske mye. Tank derfor ikke ny bensin før du må - jo lavere vekt bilen har, jo mindre bensin bruker du.

Trenger bilen din en årlig sjekk eller vet du ikke helt når neste EU-kontroll er? Sjekk ut bileier.no.

(Kilder: Yahoo, MNN, Autobild, Dina Pengar, MotorSport, Motor)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken